Blogg & Sociala Media

ÖVER 30 ÅRS ERFARENHET. UPPLEV STOCKHOLM. HISTORISKA MILJÖER. UMGÅS OCH LÄR MER.

Facebook

På vår Facebooksida @VerdeVerdetravel kan du läsa om våra aktiviteter, se fler fotografier, hitta recensioner och skicka meddelande till oss. Här kan du deltaga i tävlingar och omröstningar med mera.

Foto: Ivar-Los park. Den här parken och många andra fina vyer får du på vår vandring - Hornsgatans hus och höjder.

Foto: Borgargården, Stadshuset. Den här platsen och många andra fina detaljer av stadshuset får du se på vår vandring - Murarnas mästare.

Blogg

Instagram

På vårt instagramflöde #verdeverdetravel hittar du fler bilder på Stockholm, och våra vackra omgivningar. Följ oss för inspiration och vackra vyer.


Stadsvandringar 190924

Enligt Wikipedia är en guidning (uttal: /'gajdniŋ/) eller guidad tur en rundvandring med turister eller besökare som leds av en person med särskilda förkunskaper om det man passerar på turen. En guidning kan gå genom ett museum, en byggnad, en stad eller ske ombord på ett fordon, exempelvis buss eller båt. Vissa guidningar förmedlar allmän kunskap om föremålet för turen, medan andra har ett särskilt tema, såsom en särskild historisk period, litterära miljöer eller ockultism. En upplevelseguidning är en guidad tur med äventyrliga och spännande inslag såsom skådespelande guider eller där turisterna involveras i guidningen. Själv har jag guidat besökare och turister runt om i den stora världen sedan 1987 då jag började min karriär som reseledare på Cypern. Som ny i branschen arbetade jag sex dagar i veckan, där tre av dagarna bestod av utflykter. En dag reste vi upp i Trodosbergen och vandrade, en annan dag besökte vi staden Nicosia som bland annat innebar en visning på ett arkeologiskt museum och en bussrundtur. Den mest spännande utflykten tyckte jag var till Paphos - en stad som enligt legenden grundades vid tiden för Trojanska kriget. Från romersk tid finns en teater och en amfiteater. Paulus besökte staden under första århundradet. Jag minns hur jag kämpade för att lära mig de grekiska mytologiska sagorna utantill. Några månader stod jag en dag med två resväskor utanför hotell Ramada Renaissance i Kairo. Hur hamnade jag där? Jag och min stora mun. Jag hade vid ett tillfälle berättat att jag var intresserad av kultur och gammal historia och när en kollega inte längre trivdes i miljonstaden fick jag erbjudandet som jag inte kunde tacka nej till. Lite så har det faktiskt varit hela mitt liv. Jag har nog haft lite tur. Egypten blev en stor upplevelse för mig. Den första sommaren var jag ensam stationerad i Kairo, visserligen bara under två månader men ändå. Det var fortfarande 1987. Från måndag morgon till torsdag kväll var jag ensam i huvudstaden. Från fredag morgon till tidig måndag morgon stod jag själv som ansvarig för hela servicekonceptet inklusive alla utflykter. Jag fick mycket att lära men vilken spännande säsong det var - för att inte tala om hur kul det var att påföljande höst få dra igång utbildningen av de nya kollegorna när vi skulle börja flyga charter till Egypten! Jag kom att arbeta kvar i Egypten i många vintrar efter detta första året. Sommartid reste jag istället till Italien. Från Siciliens vulkaner och maffiabyar till Toskanas fridfulla solrosåkrar. Men det var i Rom som jag på allvar blev förälskad i historia och kultur.

Varenda lediga dag upplevde jag något nytt. Där var renässanspalats och barocka kyrkor, romerska ruiner och gudomliga parker. Idag är det 32 år sedan jag första gången stod inför en grupp och talade på Cypern. Idag guidar jag stockholmare och besökare runt i vår vackra huvudstad. Det finns så mycket vackert här om vi bara ger oss tid. Ta en stadsvandring, följ med mig eller någon av mina många kollegor på FSAG; Föreningen Stockholms Auktoriserade Guider, https://www.guidestockholm.com/


Om du skulle göra en egen stadsvandring som handlar om idag, vilka miljöer, platser, byggnader och evenemang skulle dina besökare då få besöka? Välj ut ett kvarter, en byggnad, en plats, en gata. Förklara varför du valde just den platsen. Besök platsen. Beskriv den i ord och bild och ta gärna ett fotografi. Kanske vill du också ge ett historiskt perspektiv på platsen? Ta reda på information om platsen och byggnaden. Du kan te x ta hjälp av ditt bibliotek. Föreningsarkivet på museet. Eller varför inte intervjua människor som bor i området. De har säkert mycket de vill dela med sig utav. Sammanställ ditt material och redovisa i form av en egen vandring.

Lycka till nu!