Blogg

ÖVER 30 ÅRS ERFARENHET. UPPLEV STOCKHOLM. HISTORISKA MILJÖER. UMGÅS OCH LÄR MER.

190218 – I lördags gjorde jag och några vänner en härlig bilutflykt några mil utanför Stockholm. Vårt mål var Runriket. Jag hade varit där en gång tidigare och berättat lite grann för mina vänner vad det handlar om. Runriket? Var ligger det? Ingen av mina kompisar hade hört talas om det förut. Det är väl i och för sig trevligt att det fortfarande finns platser som inte alla har varit på och som inte upptas på någon trendig lista.

Runriket överraskar. På nätet läser jag att Runriket ligger i Täby och Vallentuna kommuner, norr om Stockholm Detta lär vara en av världens runstens tätaste bygd. Man kan besöka nio platser runt Vallentunasjön och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden.


Den här lördagen steg vi upp tidigt för att bre smörgåsar. Det blev polarkaka med enrisrökt skinka och mozzarella. Smörgåsarna lindades i smörpapper och lades i en kylväska. Kaffe bryggdes och en påse gifflar packades också ner. På knappa 45 minuter hade vi var vi framme vid vårt första mål. Jarlabankes bro.


Det var omkring år 1050 som Jarlabanke lät bygga en bro. Denna var 150 meter lång, sex meter bred och ledde över ett våtmarksområde. Utmed bron restes fyra runstenar. Två av dessa står ännu kvar.


Här började min fantasi att skena. Hur såg det ut här förr?

Vad slags fordon reste upp på bron? Hur ofta passerade någon? Kan det ha funnits

handelsplatser i närheten? Vad var det för människor som levde i området?


Tydliga skyltar informerar oss om allt vi vill veta. Här får vi också veta namnet på de platser vi bör besöka. Efter att ha studerat skyltarna och kikat noga på det fina båtsmanstorpet Runborg strax intill for vi till Täby kyrka. Det första vi reagerar på är att runstenar finns inbyggda i kyrkans fasader. Men den riktiga höjdpunkt kommer med besöket inne i kyrkan. Vilka målningar! Jag läste att det bör ha varit en av Sveriges mest framstående konstnärer, den berömde Albertus Pictor, som målade kyrkans tak och väggar. Motiven är hämtade från Bibeln men figurerna är klädda enligt modet under målarens egen tid. Personligen blev jag mest tagen av det blågröna fönstret ovanför altaret.


Efter ett besök hos Amon kommer Mammon. Nu hade det blivit dags för ett tekniskt stopp. Två av bilens fyra deltagare att morgonkaffet gjort sig påmint. Var hittar man en toalett? Det fick bli en liten upptäcktsfärd vid Vallentuna centrum. Nej inga offentliga bekvämlighetsinrättningar här. Inte hos ICA heller. Det fick bli ett besök på Vallentuna konditori. Vi köpte med oss en påse av deras goda och spröda kardemummakakor.


Upptäcktsfärden runt Vallentunasjön fortsatte. Vi besökte bland annat Broby, Fallbro och Skålhamra. Jag vill verkligen slå ett slag för detta ”rike”. Vare sig du är intresserad av runstenar eller inte. Det som gör det här området speciellt är landskapet. Jag slår vad om att utländska besökare älskar det de får se här. Det är ett kulturlandskap med uppodlade åkrar och ängar. Det är skön inbjudande skog. Det är små röda hus med vita knutar. Vår, sommar, höst och vinter. Alla årstider har sin charm. Ta med en picknick-korg och besök Runriket. Under sommarhalvåret kan du givetvis vandra längs med sjön eller varför inte ta med cykeln och göra en fin tur.


Platserna är skyltade, men var beredd att stanna plötsligt, det är som sagt världens runstens tätaste bygd.