VerdeVerde Travel
VerdeVerde erbjuder 20 olika stadsvandringar i stan.

Vi vandrar både i city och en bit utanför.

Södermalm

Barnängen och Bellman - Fatburen - den hemliga sjön - Hornsgatans hus och höjder - Katarinaberget, kapsyler och kolera - Långholmen - en cellsam historia - Renat och Reimersholme. Östermalm - Lärkstaden och lyxigt leverne - Östermalm - en fin historia - Gamla stan

Dörrar, dekorationer och dygder - Medeltid, mjöd och mer - Riddarholmen och Gamla stan - Runt rika Riddarholmen City

Från Klara till City - Djurgården - Konst- och kulturhus på Djurgården - Kungsholmen - Murarnas mästare - Dysterholmen och Svältholmen - Utanför City - Skogskyrkogården - Hammarby sjöstad - Rågsved, Högdalen och Snösätra - Årsta och Årstafrun.


  • Under fliken kalender ser du alla planerade stadsvandringar, datum och tider.
  • Boka tidigt för att vara garanterad plats, grupperna är på max 25 personer. Du bokar lättast här direkt på hemsidan, betalar med kort och får din bekräftelse. För att komma till bokningssidan klicka på knappen "Boka" nedanför.
  • Vandringarna är 90 minuter långa.
  • Pris från 200 för vuxna/175 för seniorer (65+) och barn (6-15 år) 100 kronor. Yngre barn följer med gratis.
  • Du kan avboka dig utan kostnad (senast 24 timmar innan stadsvandringen). Eventuell utebliven ankomst återbetalas inte.
  • Jag vandrar året om. I alla väder. Lite regn stoppar oss inte, men om prognosen lovar skyfall ställer vi in.
  • Kom gärna fem minuter innan stadsvandringens början, alla stadsvandringar börjar på utsatt tid.

1. Murarnas mästare

En hyllning till arkitekten Ragnar Östberg och hans livsverk Stockholm Stadshus. Efter 12 år av byggande och mycket hamrande genomfördes invigningsfesten 1923. Kungen, Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam med flera håller invigningstal. Varför ser Stadshuset ut som en vacker borg med kraftfulla torn. Jag visar på de olika byggnadsstilarna som lyfter fram denna makalösa konstruktion. Jag berättar om Ragnar Östberg och var han hämtade sin inspiration. Vi går runt byggnadens alla fyra sidor samt ser trädgården och den inre gården, (vi går inte in i Stadshuset).

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Buss 3 från Slussen mot Karolinska sjukhuset, buss 53 från Odenplan mot Henriksdalberget, eller tio minuters promenad från Centralen.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 13 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Vid Stadshusets huvudentré (stora valvet), på Hantverkargatan 1.

Tillgänlighet: Några trappor kring Stadshuset, det går bra att ta med sig barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR,

BARN (6 - 15 år) 100 SEK

Gratis för barn under 6 år.

2. Skogskyrkogården

Möt arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras mästerverk. Ett unikt landskapsrum med arkitektur och konst som har en plats på Unescos världsarvslista sen 1994.

En plats av sällsam skönhet och poesi. Skogskyrkogården anlades på en tallbevuxen rullstensås. Här genomförs fler än 2000 begravningsceremonier årligen. Naturen på Skogskyrkogården är vacker. Det finns över 10 000 tallar och många är över 200 år gamla. Under vandringen ser vi bland annat Almhöjden, sju brunnars stig och Uppståndelsekapellet. Vi ser även Greta Garbos grav och Skogskyrkokapellet. Med många bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Detta ingår inte: transporter, vi går inte in i några kapell på denna vandring.

Hitta hit: Tunnelbana grön linje mot Farsta strand, hållplats Skogskyrkogården.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 7 mars kl 14.00-15.30.

Samling: Vid Skogskyrkogårdens blomsteraffärer på Sockenvägen, vid trappan efter utgången från tunnelbanan.

Tillgänglighet: Bara trappor upp till Almhöjden, i övrigt mycket grus. Det går att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

Gratis för barn under 6 år.

3. Hornsgatans hus och höjder

Arbetarhistoria om tuffa levnadsvilkor. Samtidigt upplever vi här ett smått unikt kulturhistoriskt landskap med härlig arkitektonisk skönhet. Kvarteren strax ovanför Hornsgatan erbjuder det där lilla extra. Stockholm-guiden Stefan Maurbakken berättar om stadens utveckling, där vi går längs gröna buskar och träd och många äldre byggnader i trä. Levnadsvillkoren var hårda på 1700-talet. Fyra av tio barn dog under deras första levnadsår. Pesten anlände upprepade gånger till staden. Malaria, dysenteri, gulsot och tuberkulos var extremt vanliga på grund av det trånga boendet och ett stillastående, förorenat vatten. Med många bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana Zinkensdamm.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 7 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Ringvägen 4.

Tillgänglighet: Mycket trappor. Svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

Gratis för barn under 6 år.

4. Sjöstaden - en Stockholmssaga

Följ med på en stadsplaneringshistoria med stora drömmar och ambitioner. Sjöstaden sticker lite i ögonen. Den imponerar, den lockar, irriterar, glänser och tar plats. Stockholmsguiden Stefan Maurbakken leder stadsvandringen genom sjöstadens bostadsområde. Området är som en Stockholmssaga med inslag av drömlika storplaner. Stefan berättar om områdets historia och utveckling. Sjöstaden blev en provkarta på millennieskiftets arkitektoniska trender: balkonger, bryggor, öppna terrasser som om svenska Hammarby sjö var en vik av Medelhavet. Vandringen börjar på Gullmarsplan (framför Apoteket) och går via Skansbacken och ner till Göta landsväg. Vi går in bland huskropparna och ner till kajen. Vi går längs Sjöstadskajen och tittar på arkitektur och design. Vandringen avslutas vid Aborrberget.


Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tvärbana, tunnelbana, buss 164 och 160 till Gullmarsplan.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 14 mars kl 14.00 - 15.30.

Samling: Framför apoteket utomhus på Gullmarsplan 1.

Tillgänglighet: Några trappor från Gullmarsplan ner mot tvärbanan samt trappor ner till Sjöstadens kaj. Det går bra att ta sig fram med barnvagn men är besvärligare med rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

Gratis för barn under 6 år.

5. Dörrar, dekorationer och dygder

Stadsvandring bland dörrar och portaler som byggdes från medeltid fram till 1900-talet. En unik kulturskatt som inte förstörts av krig eller bränder. Stockholmsguiden Stefan Maurbakken leder denna vandring bland dörrar, dekorativa portaler och dygder. Vi ser gamla inskriptioner och bibelord, men också groteska figurer, änglahuvuden och jättelika leenden. Vandringen som är 90 minuter lång avslutas vid Kornhamnstorg. Med många bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Gamla Stan, buss 53 från Slussen

Längd: 90 minuter

Nästa tillfälle: 16 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Postmuseum, Lilla Nygatan 6.

Tillgänglighet: Nästan inga trappor, men mycket kullersten i gränderna. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

Gratis för barn under 6 år.

6. Östermalm - en fin historia

Följ med på en historisk resa av detta område som är förknippat med flärd, lyx och dyra kvadratmeter priser. Så har det inte alltid varit, vår guide berättar mer om den storslagna utvecklingen. Stockholmsguiden Stefan Maurbakken leder vandringen som går från Diplomatstadens praktfulla villor via Fredrikshov och Tysta gatan till Oxenstiernska malmgården och avslutas vid forna tiders Tyskbagarberg (Sibyllegatan).

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Längd: 90 minuter/3.5 km.

Samling: Framför entrén till Berwaldhallen.

Hitta hit: Buss 76 från Södermalmstorg, buss 69 från Stockholm City.

Nästa tillfälle: 10 mars kl 11.00 - 12.30.

Tillgänglighet: Några få trappor. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

7. Katarinaberget, kapsyler och kolera

Möt dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Här låg förr många institutioner för hamnen och sjöfarten. Stockholms sjömanshem låg vid Slussen och på Katarinavägen öppnade Katarina Sjöfartsklubb. Stefan berättar om Roddarmadamerna och de fasansfulla häxprocesserna som kom till stan på 1600-talet. Hur gick det för dessa kvinnor och de som anklagade dem? Under vandringen får du också veta mer om kapsylfabriken på Tjärhovsgatan och den fruktade koleran.

Vandringen börjar vid korsningen av Götgatan/Mariagränd och avslutas efter 90 minuter på Mäster Mikaels gata. Med många bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Slussen.

Längd: 90 minuter

Nästa tillfälle: 18 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Götgatan 3/Mariagränd

Tillgänglighet: Ganska mycket trappor upp till Mosebackes torg, samt ner till Glasbruksgränd och upp igen. Det går att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

8. Konst- och kulturhus på Djurgården

Häng med ut på Djurgården bland kungliga jaktmarker, slott och nöjespalats men även undangömda gator och en nästan bortglömd kyrkogård. Kung Karl XIV Johan lät bygga Rosendals slott 1820 och markerade därmed Djurgårdens utveckling som ett ståtligt bostadsområde, i kombination skapades flera andra nöjesställen bland annat Gröna Lund 1883 och Skansen 1891. Många byggnader på Djurgården går tillbaka till Stockholms världsmässa 1897, däribland Djurgårdsbron och Biologiska museet. Djurgården är i dag mest känd för sina många sevärdheter och för sin natur med många gamla ekar. Här finns dessutom många skulpturer samt flera intressanta kulturhus som berättar om vem som bodde här förr och vilka yrken de hade. Hör även berättelser om Djurgårds-Kalle, Artur Hazelius och Bellman. Med många bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Spårvagn linje 7 till Nordiska museet.

Längd: 90 minuter/3,4 km.

Nästa tillfälle: 20 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Djurgårdsvägen 2, framför Royal Djurgården/Visitor Center.

Tillgänglighet: 34 trappsteg. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

9. Riddarholmen och Gamla Stan

På den här vandringen besöker vi Riddarholmen som ursprungligen var en bergig holme som kallades Kidaskär. Här finns inget permanent boende eller ens tradition av gatunamn. Vi njuter av utsikten från Evert Taubes terrass innan vi går upp mot det så kallade Birger Jarls torn.


I Gamla stan besöker vi kvarteret helvetet samt ser Jakob Sauers hus som byggdes på 1400-talet. Vi vandrar även på Prästgatan samt hälsar på vid Skomakarkvarteret. Bara 90 centimeter bred på det smalaste stället är Mårten Trotzigs gränd. De 36 trappstegen visar tydligt på de nivåskillnader som finns i Gamla Stan.


Vandringen går bland klassiska sevärdheter och in i mindre kända gränder. Vandringen som är 90 minuter lång avslutas på / vid Järntorget.


Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Detta ingår inte: Vi går inte in någonstans.

Hitta hit: Tunnelbana Gamla Stan, promenera 10 minuter.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 8 mars kl 16.15 - 17.45

Samling: På Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Tillgänglighet: Några trappor och mycket kullersten. Det går att ta sig fram med barnvagn och rullstol men är lite tungt.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

10. Lärkstaden och lyxigt leverne

Vandringen Lärkstaden och lyxigt leverne tar dig med till olika kvarter på Östermalm. Från Zita biografen går vi genom Humlegårdens gröna oas, ett stenkast från nattklubbstäta Stureplan mitt i den exklusiva stadsdelen Östermalm. Parken som från början var en kunglig trädgård, anlades av Johan III som odlade frukt, kryddor och humle. Sedan 1869 har ”Humlan” varit en allmän park och ett populärt andningshål. Efter att ha tittat på några av parkens statyer fortsätter vi in till Villastaden. Här är alla husen olika. De i sin tur visar en provkarta på villaarkitekturens många stilar under 1900-talets början - vi hittar medeltida drag, romerska, renässans, barock och nygotik. Efter ett besök på vackra Danderydsgatan når vi den omdiskuterade Arkitekturskolan vars byggnad har fått många att vilja uttala sig.

På en höjd ovanför Karlavägen reser sig den ståtliga Engelbrektskyrkan som ritades av Lars Israel Wahlman. Vandringen avslutas i den mycket trivsamma stadsdelen Lärkstaden. Stadsarkitekten bakom detta område var P O Hallman. Han var på många sätt en mästare när det gällde utnyttja topografin och skapa intima bostadsområden i en lite mindre skala.

Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana Östermalmstorg, utgång Stureplan, 10 minuters promenad.

Längd: 90 minuter/2,5 kilometer

Nästa tillfälle: 8 mars kl 14.00 - 15.30.

Samling: Framför biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37.

Tillgänglighet: Några trappor som kan ersättas med ramp. Det går att ta sig fram med barnvagn och rullstol men är lite tungt.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

11. Från Klara till City - en stad i förvandling

I korta ord handlar det om rivning av ett byggnadsbestånd som tre århundraden skapat. Det var huvudstadens centrala stadsdel, det var fråga om. Stadsdelen front mot vattnet har man avsiktligt inte rört, men annars är det bara några få kvarter kvar. Liksom i gamla berömda stadskvarter i Italien, i Paris´Marais eller vårt eget Gamla stan, var det inte de enskilda monumenten som gav stadsdelen dess karaktär och värde, utan mångfalden, detaljrikedomen och topografi.


De små handelsidkarna och hantverkarna, som var beroende av låga hyror och ändå krävde närhet till City, kom till korta för starkare intressen.


Vandringen som börjar vid Nordic Light Hotel tar oss till det gamla posthuset samt gamla Brogatan. Vi berättar om Klara kloster och kyrka, försöker förstå Claes Flemings stadsplan. Vi får höra om när Brunkebergsberget sänks med 17 meter. Vandringen avslutas vid Jakobskyrka och kungens kålgård.

Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Centralen.

Nästa tillfälle: 8 augusti kl 11.00 - 12.30.

Samling: Nordic Light Hotel/Vasaplan 7.

Tillgänglighet: Nästan inga trappor. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

12. Blasieholmen, Skeppsholmen och Kastellholmen

Följ med och vandra bland tre av Stockholms mindre kända holmar eller öar. Från Berzelii park går vi till Blasieholmstorg och beskådar de berömda bronshästarna. Hela torget bjuder på en 360 graders arkitekturhistoria. Välkommen att få höra mer om denna spännande plats. På denna lilla halvö bor det endast elva boende men här finns flera tusen arbetare. På Skeppsholmen ser vi bland annat Styckekranen, den enda i sitt slag i Sverige och som användes för att lyfta kanoner. Vi ser även Minnessten över slaget vid Svensksund 1790 och Caisa Rultas källa. Vandringen avslutas i höjd med Moderna museet.

Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 19 april 15.00 - 16.30.

Samling: Framför statyn av Jöns Berzelius i Berzelii park.

Tillgänglighet: Nästan inga trappor. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

13. Årsta torg, Årstafrun och Årstaberg

"Trots att Märta Helena Reenstierna skrev dagbok varje dag i nästan 50 års tid finns bara en femtedel av hennes liv känt för allmänheten". Så skrev Kristina Ekero Eriksson i sin bok Årstafruns dolda dagböcker. Ett stenkast från Södra station var det länge landsbygd. Här fanns dessutom frisk luft, fjärilsprydda ängar, hagar och paradisiska trädgårdar. Följ med på en stadsvandring som tar dig från Årsta torg och EPA-husen och odlingslotter till Årsta urskog och resterna av Sköntorp. Vid Årsta gård får du lära känna Årstafrun och höra om några episoder från hennes liv. Vid Skälderviksplan har Erik Glemme konstruerat ett alldeles underbart litet torg med närhet till gröna ängar och vår sköna Årstaskog. Följ med på en spännande kulturell resa i sagolikt vacker natur. Med många bilder från förr.


Ps varför inte stanna kvar vid Årsta torg och äta på populära kvarterskrogen "Två små svin" efter stadsvandringen.


Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Buss 160 till Årsta torg, tvärbana till Valla torg, promenad i 10 minuter till Årsta torg.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 14 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Folkets Hus, Årsta torg.

Tillgänglighet: Några trappor samt ojämnt underlag i naturen. Inte så lätt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

200 SEK /VUXEN

175 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

14. Fatburen - den hemliga sjön

FATBURSSJÖN omnämns i skrift första gången 1440 i stadens äldsta räkenskapsböcker. Sjön var då ett stort, friskt och fiskrikt vatten. Efter fisket återvände männen hem till staden innanför murarna - nuvarande Gamla stan. På medeltiden bodde inte många på Åsön, som Söder kallades. Stadens borgare använde området till bete åt sin boskap och för odling. Runt sjön fanns handelsmän, bokbindare, rådmän, bryggare, hökare, tobaksplanterare, fabrikörer och mjölnare. Följ med på en stadsvandring runt Fatbursjön. Fatburssjön -den hemliga sjön var en gång ett stort, friskt och fiskrikt vatten.

totUtflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Medborgarplatsen.

Nästa tillfälle: 20 mars kl 16.30 - 18.00.

Längd: 90 minuter/3 km.

Samling: Scandic Malmen.

Tillgänglighet: Ungefär 200 trappsten totalt. Svårt att ta sig fram med både barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

15. Barnängen och Bellman

Barnängen och Bellman, upplev fabrikernas Södermalm, men även krogen Faggen där kägelspel och epistlar uppfördes av Bellman. Vandringen tar oss till Malmgårdsvägen, Malongen och Sofia kyrka. Hör beskrivningar om människors livsöden, hårda arbete och sjukdomar. Men givetvis fanns här även glädjeämnen och en stor framtidstro.

Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Buss 57 från Södra Station, tjugo minuters promenad från Skanstull. Båt från Lumabryggan, Hammarby Sjöstad.

Längd: 3 km/90 minuter.

Nästa tillfälle: 9 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Barnängsbryggan, mittemot "Kajsas på kajen", Södermalm.

Tillgänglighet: Några trappor samt ojämnt underlag i naturen. Inte så lätt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

16. Högdalen, Rågsved och Snösätra

Högdalen, Rågsved och Snösätra- med stadsplaner inspirerade av ABC-staden Vällingby ser vi områden som i stort sett bevarat sitt urprungliga utseende. Vi besöker också ett naturreservat från 2018 samt det färgstarka graffitikvarteret Snösätra.

Utflyktsinformation

Barnvänlig: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Högdalen.

Samling: Utanför tunnelbanespärrarna vid tunnelbanan i Högdalen.

Nästa tillfälle: 12 mars kl 11.00 - 12.30

Längd: 90 minuter.

Tillgänglighet: Få trappor samt ojämnt underlag i naturen. Inte så lätt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

17. Dysterholmen och Svältholmen

Kungsholmen hade länge lågt anseende, och kallades av Strindberg i Röda Rummet (1879) för ”Dysterholmen”. Anledningen var alla sjuka och eländiga som höll till här då.

Men Kungsholmen har också bidragit till Stockholms utveckling inom flera områden, inte minst sjukvården. Vandringen tar oss bland annat till Serafimerlasarettet 1752, Sveriges första undervisningssjukhus. Det startades och drevs med hjälp av inkomster från fattigmedel, kollekt från kyrkan, avgifter från tobakstullar, olika insamlingar samt försäljning av kortlekar. Vi besöker även Owens och Bolinders mekaniska verkstäder. På Kungsholmsklippan hittar vi Parmmätargatan och Kungsholmens kyrka. På slänten nedanför hittar vi bland annat kurhuset Eira och Piperska muren.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Buss 3 från Slussen mot Karolinska sjukhuset, buss 53 från Odenplan mot Henriksdalberget, eller tio minuters promenad från Centralen.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 21 mars 11.00 - 12.30.

Samling: Vid Stadshusets huvudentré (stora valvet), på Hantverkargatan 1.

Tillgänlighet: Några trappor och höjdskillnader, men det går bra att ta med sig barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

18. Långholmen - en cellsam historia

Långholmen är, som hörs på namnet, en långsmal ö. I äldre tid bestod ön av magra betesmarker mellan kala berg. Man har funnit spår av forntida boplatser från så tidigt som 900-tal. På 1800-talet hittades här en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Första gången ön omtalas i historien är 1435 då medeltida dokument berättar att Sveriges riksråd höll ett möte på Långholmen.

Vi ser bland annat Spinnhuset, Fyrkanten, Mälarvarvet, Fördärvet, Parkteatern, stenbrottet, Fasta paviljongen, Bellmanmuséet, Kronohäktet, badplatsen, koloniträdgårdarna, Karlhälls gård och båtklubbar. Upplev ön från Engelbrekt tid till spinnhusjonens ankomst, hör om varvsindustrins historia och låt dig fängslas av deras liv.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Hornstull, fem minuters promenad.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 8 mars kl 11.00 - 12.30.

Samling: Framför Lasse i Parken, Högalidsgatan 56.

Tillgänlighet: Några trappor och höjdskillnader, men det går bra att ta med sig barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

19. Runt rika Riddarholmen.

Kungliga begravningsplatser, adelspalats, ett gammalt och nytt riksdagshus och andra historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Birger Jarl är oskyldig till Birger Jarls Torn. Gustav Vasa byggde tornet 1527 av tegel från rivna Klara kloster som en del i befästningen; fram till tornet, senare inlemmat i Wrangelska palatset. På Gråmunkeholmen, som namnet var då, betade fåren runt kyrkan och några få hus. Vi vandrar i gränder och över höjder och ner på Evert Taubes terrass.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit:

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 15 mars kl 14.00 - 15.30.

Samling: Nedanför statyn av Birger Jarl, Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Tillgänlighet: Några trappor och höjdskillnader, men det går bra att ta med sig barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)

20. Renat och Reimersholme

Vandringen tar dig med till Reimersholme där L.O Smith introducerade Absolut Rent Brännvin. Han lär ha använt sig av en produktionsmetod som kallas kontinuerlig destillation. På vandringen ser du också Anders Reimers malmgård, och Högalidskyrkan. Det sägs ibland att tornen på kyrkan bekostades av två systrar som donerade pengar till kyrkobygget. Ur vissa vinklar kan det verka som att det ena tornet är något högre än det andra, och detta ska då bero på att den ena systern var mer förmögen än den andra. I verkligheten är båda tornen 84 meter höga. Med bilder från förr.

Utflyktsinformation

Barnvänligt: Ja

Deltagare: Max 25 deltagare.

Hitta hit: Tunnelbana till Hornstull, fem minuters promenad.

Längd: 90 minuter.

Nästa tillfälle: 3 maj kl 17.00 - 18.30.

Samling: Framför Lasse i Parken, Högalidsgatan 56.

Tillgänlighet: Några trappor och höjdskillnader, men det går bra att ta med sig barnvagn och rullstol.

Pris:

250 SEK /VUXEN

200 SEK /SENIOR

100 SEK /BARN (6 - 15 år)

0 SEK/ BARN (0-5 år)


Hittar du inget datum som passar? Alla stadsvandringar kan anpassas för företag, grupper och olika sällskap. Stadsvandringarna kan bokas som en föreläsning. Kanske som ett frukostmöte, eller innan en AW på ert kontor? En vandring och/eller en föreläsning i historia om er brf-förening och dess kvarter? Din privata Stockholmsguide? Stadsvandringar kan bokas för alla stadsdelar och teman!