Fakta och information

information om covid-19/coronavirus, uppdaterad hösten 2020.

Verdeverde följer folkhälsomyndigheternas rekommendationer och riktlinjer för aktiviteter i grupp. alla vandringar sker utomhus, för alla säkerhet har jag vidtagit vissa åtgärder för att din upplevelse ska ske på ett så coronatryggt sätt som möjligt:

 • du köper din biljett via hemsidan eller betalar med swish när vi träffas.
 • jAG har ingen kontanthantering.
 • jag säljer HÖGST 20 (7 BILJETTER FRÅN 24 NOV) biljetter / vandring, så länge FHM:S REKOMMENDATIONER KVARSTÅR.
 • HANDSPRIT FINNS alltid TILLGÄNGLIG.

DET HÄR KAN DU GÖRA:

 • KÖP DIN BILJETT I FÖRVÄG
 • HÅLL AVSTÅND TILL ANDRA STADSVANDRARE & HÅLL GOD HANDHYGIEN.
 • SPRID UT ER UNDER VANDRINGEN.
 • STANNA HEMMA OM DU KÄNNER AV NÅGRA FÖRKYLNINGSSYMPTOM.
 • självklart guidar vi bara när vi är friska.

Kungsholmen, Karlberg och kanalen (1h45)

Följ med på en vandring på Kungsholmen med Stockholmsguiden Stefan Maurbakken. I Stockholm fanns många enklare fabriker redan innan den industriella revolutionen nådde Sverige. Dessa kallades manufakturer. Manufakturerna masstillverkade varor till försäljning, men med enklare tekniker och redskap, och utan några avancerade maskiner. Många fabriker, verkstäder och industrier i Stockholm byggdes längs stränder och nära vattnet. Det var bland annat för att göra det lättare att transportera material och färdiga varor med båt. Bolinders Mekaniska Verkstäder låg till exempel intill Klara sjö på Kungsholmen. Här låg också A.B. Levins Strå- och Filthattsfabrik samt Wiklunds Velocipeder. Fram till 1880-talet var det i princip förbjudet att vara arbetslös eller bostadslös i Sverige. En person som saknade bostad eller arbete kallas för lösdrivare och kunde bli satt på spinnhus, rasphus eller arbetsinrättning. Grubbens var Stockholms stads norra frivilliga arbets- och försörjningsinrättning under 1800-talet. Den öppnades 1860 på Kungsholmen. Den kom i folkmun att kallas Grubbens, efter de tidigare ägarna till marken, Hans Vilhelm Grubb och senare kommerserådet Michael Grubb. På avstånd ser vi Karlbergs slott och hör om de storslagna planerna med Hornsbergs villastad redan på slutet av 1800-talet. Vandringen tar oss förbi skönsjungande kolonilotter, hypermoderna bostadskvarter, Pampas marina och avslutas vid Stora Bryggeriet. Med många bilder från förr.

Samling: Stadshusets huvudentré på Hantverkargatan 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, trampade jordstigar och grus. Trappor och backar.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Fula Filip, Feta Fille och Fina Fabian (1h45)

En stadsvandring från Barnängsbryggan via Hovings malmgård till Åsöberget. Nära Hammarby sjö låg Hovings malmgård där Lars Johan Hierta senare kom att tillverka stearinljus. Idag väntar fastigheten på en renovering och för att byggas samman med bostadskvarteret Persikan. Sofia skola uppfördes 1910 som det sista av Stockholms stora folkskolepalats. 1994 nyinvigdes skolan efter en genomgripande renovering. Stugorna vid Kvastmakartrappan omfattades inte av den stora upprustningen som gjordes på 1950- och 1960-talen och kan därför visa mer karaktär av enkel 1700-tals bebyggelse. Inneboendesystemet var en av det sena 1800-talets värsta plågor. I skämttidningen Strix beskrevs Kolingens bostad på Åsögatan hos olika herrar. Åsöberget är i dag en av de mest idylliska trakterna i Stockholm med lummiga trädgårdar i terrasserade gårdar. Vandringen avslutas på Stigbergsgatan och kulturhusen vid Mamsell Josabeths trappor. Med många bilder från förr.

Samling: Barnängsbryggan (Kajsas café).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, trampade jordstigar och grus. Trappor och backar.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Blecktornet, Boberg och blommor (1h45)

En stadsvandring från Orionteatern vid Norra Hammarbyhamnen via Skanstull till Eriksdal. Upplev parken stora bleckan och arkitekten Ferdinand och Anna Bobergs hem Stora Blecktornet. Promenera på slingrande vägar i Blecktornsområdet med vackra gatuperspektiv och gårdsbildningar i en kuperad terräng skapat av Per Olof Hallman. Vid Skanstull reser sig Folksamhuset som en modernistisk ikon åttionio meter upp. Nedanför ligger den stora glaslådan - White arkitektkontor - och skimrar modernare. Vatttenförsörjningen var en av de mest centrala frågorna för den växande staden och här invigdes Skanstullsverket. För hundra år sedan stängdes verken då vattnets kvalitet försämrats och bassängerna kom att användas som det första Eriksdalsbadet. År 1906 bildades Föreningen Koloniträdgårdar för att kolonisera Eriksdalslunden. Från början var det viktigaste att odla köksväxter och potatis, senare tillkom även blommor. Vandringen fortsätter till Årstalunden och den magnifika utsikten från Sacchska barnsjukhuset över Årstaviken.

Samling: Orionteatern, Katarina Bangata 77.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grus och stigar. Men här finns också trappor och några backar.

Pris: 250 SEK /VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Vyer och valv i Vasastan (1h45)

En stadsvandring från Vasaparken via Atlasområdet, Rörstrand och till Rödbergens mytomspunna område. Där Vasaparken ligger idag, låg under 1700-talet en stor malmgård som ägdes av Peter Jonas Bergius. När den Bergianska trädgården flyttade 1885 påbörjades anläggningsarbetena för Vasaparken och år 1900 var östra delen i det närmaste färdigställd. De flesta lövträden i parken är från tiden då parken anlades, av de ursprungliga barrträden finns ingenting kvar idag.

Atlasområdet är kvarteret där Atlas verkstäder (Atlas Copco) låg till 1927, idag trivsamma bostadskvarter. Rörstrand ett par gator längre bort är ett märke med anor från 1726 och räknas som Europas näst äldsta porslinsvarumärke. Tillverkningen skedde ursprungligen på Rörstrands slott vid Karlbergssjön i Vasastan i Stockholm. Vandringen avslutas med en promenad i Rödabergsområdet som troligen fått namn efter den rödfärgade granit som fortfarande finns här i bergen.

Samling: Dalagatan 46. (Men vi träffas på kortsidan av Vasaparken mitt över för Astrid Lindgrens museum).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar.

Pris: 250 SEK /VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Renat och Reimersholm (konst- och kultur) (1h45)

En stadsvandring från Södermalm och Skinnarviksringens intressanta fastigheter till kvarteret Marmor - Stockholms första och största bostadsrättsföreningar. Du ser Kristinehovs malmgård med sin spännande historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet. Högalidskyrkans första ritningar lär ha haft både konstnärliga och konstruktiva brister. Men Ivar Tengbom lyckades här att skapa sitt mästerverk. Ur vissa vinklar kan det verka som det ena tornet är högre än det andra, trots att de är lika höga. Du fortsätter mot Räkningsholmen och Anders Reimers malmgård. Stadsvandringen inkluderar även konstinstallationer och historiska byggnader längs vägen. Hör berättelsen om Brännnvinskungen L.O Smiths fascinerande liv och Karlsson -han med klistret. Med många bilder från förr.

Samling: Ringvägen 4, bakom Thaikiosken (tunnelbana Zinkensdamm).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK /VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Medeltid, mjöd och mer (1h45)

En stadsvandring i det medeltida Stockholm och Gamla Stan. Du vandrar i kvarter från stadens grundläggande fram till Gustav Vasas regering och reglering. Du går längs krokiga gator och rejäla murverk. Vilket arbete utfördes i våra hamnbodar, verkstäder och brygghus under Medeltiden? Du passerar kyrkor och kapell där röken en gång hängde söt och tung i luften. Du hör om yrken som Klensmeder, Pungmakare och Överskärare. Stadsvandringen tar dig via minnenas gillestugor, rättegångsrum och fram till kåken. Du "tittar" in i det dagliga livet i den medeltida staden och försöker förstå hur medeltidsmänniskan levde. Stadsvandringen avslutas med en mugg mjöd och lättare tilltugg.

Samling: Framför entrén till Nobel Prize Museum, Stortorget.

Obs: Stadsvandringens underlag är mestadels kullersten samt någon mindre backe. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol. Bara sommartid.

Pris: 295 SEK/VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Murarnas mästare (1h30)

Stadsvandringen är en hyllning till arkitekten Ragnar Östberg och hans livsverk; Stockholms Stadshus. Efter 12 år av byggande och hamrande genomfördes invigningsfesten 1923. Gustav V, Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam höll flera invigningstal. Varför ser Stadshuset ut som en vacker borg med kraftfulla torn och varför används flera olika byggnadsstilar? Hör om Ragnar Östbergs uppväxt och liv. Vad var hans drömmar och önskemål i livet? Du går runt Stadshusets alla yttre fasader samt ser trädgården. Med många bilder från förr. Obs vi går inte in i Stadshuset.

Samling: Framför huvudentrén till Stadshuset, på Hantverkargatan 1. (tunnelbana Rådhuset/Centralen).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, granit och lite kullersten. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Skogskyrkogården (1h30)

En stadsvandring i gröna landskap. Möt arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras mästerverk i ett unikt landskapsrum med arkitektur och sinnrik konst som har en plats på Unescos världsarvslista sedan 1994. En plats av sällsam skönhet och poesi. Skogskyrkogården anlades på en tallbevuxen rullstensås. Här genomförs fler än 2 000 begravningsceremonier årligen. Låt dig fascineras av de höga furorna och det vackra ljuset som tränger in mellan grenar och träd. Det finns över 10 000 tallar och många är över 200 år gamla. Under vandringen ser du bland annat Almhöjden, Sju brunnars stig och Uppståndelsekapellet. Du ser också Greta Garbos grav och Skogskyrkokapellet. Hör om katten Ville (Gunnar). Med många bilder från förr.

Samling: Vid Skogskyrkogårdens blomsteraffär på Sockenvägen, vid trappan efter utgången från tunnelbanan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK /SENIOR. Barn gratis.


Hornsgatans hus och höjder (1h30)

En stadsvandring med Arbetarhistoria och tuffa levnadsvillkor. Samtidigt upplever du ett smått unikt kulturhistoriskt landskap med härlig arkitektonisk skönhet. Kvarteren strax ovanför Hornsgatan erbjuder det där lilla extra. Guiden berättar om stadens utveckling, där du går längs gröna buskar och träd och många äldre byggnader i trä. Levnadsvillkoren var hårda på 1700-talet. Fyra av tio barn dog under deras första levnadsår. Pesten anlände upprepade gånger till staden. Malaria, dysenteri, gulsot och tuberkulos var extremt vanliga på grund av det trånga boendet och ett stillastående, förorenat vatten. Med många bilder från förr.

Samling: Ringvägen 4 (tunnelbana Zinkensdamm).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Tungt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. En cykel att leda går bättre.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.


Sjöstaden - en Stockholmssaga

En stadsvandring från Gullmarsplan via Skansbacken och Sundsta till det nutida Sjöstadskvarteret. Stadsdelen imponerar, den lockar och irriterar, glänser och vågar ta plats. Guiden berättar om drömlika storplaner samt stadsdelens historia och utveckling. Sjöstaden blev en provkarta på milleniumskiftets arkitektoniska trender: balkonger, bryggor, öppna terrasser som om Svenska Hammarby sjö nu var en vik av Medelhavet. Du går in bland huskropparna och ner till kajen. Du promenerar längs Sjöstadskajen och tittar på arkitektur och design. Stadsvandringen avslutas i höjd med Lumabryggan. Med många bilder från förr.

Samling: Framför apoteket på Gullmarsplan 1 (utomhus).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt och betong. Men även några branta nedförsbackar. Det går bra att ta med sig barnvagn och cykel samt rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.


Dörrar, dekorationer och dygder i Gamla Stan

En stadsvandring bland dörrar och portaler som byggdes från medeltid fram till 1900-talet. En unik kulturskatt som inte förstörts av krig eller bränder. Du vandrar bland dörrar, dekorativa portaler och stormaktstidens privatpalats. Du ser gamla inskriptioner och bibelord, men också groteska figurer, änglahuvuden och jättelika leenden. Du fascineras av privata palats som Ryningska, Petersenska huset och Von der Lindes palats. Vandringen avslutas vid Kornhamnstorg. Med många bilder från förr.

Samling: Postmuseum, Lilla Nygatan 6.

Obs: Stadsvandringens underlag är kullersten och några små backar. Det är tungt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. En cykel kan ledas.

Pris: 250 SEK/VUXNA, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Östermalm - en fin historia

En stadsvandring och en historisk resa genom Ladugårdsgärdet fram till Östermalm. Området är sedan länge förknippat med flärd och lyx och dyra kvadratmeterpriser. Så har det inte alltid varit, guiden berättar mer om den storslagna utvecklingen. Du går från Fredrikshov via Oxenstiernska malmgården och till Strandvägen. Stadsvandringen avslutas i höjd med Hovstallet och Kronobageriet. Med många bilder från förr.

Samling: Framför entrén till Berwaldhallen.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXNA, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Katarinaberget, kapsyler och kolera

En stadsvandring bland dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Du vandrar i kvarteren ovanför Slussen och hör om hur Mosebacke torg fick sitt namn. Lyssna till berättelsen om Roddarmadamerna och de fasansfulla häxprocesserna som kom till stan på 1600-talet. Hur gick det för dessa kvinnor och de som anklagade dem? Du hör också om kapsylfabriken och den fruktade koleran. Vandringen avslutas på Mäster Mikaels gata. Med många bilder från förr.

Samling: Götgatan 3/Mariagränd.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går att ta sig fram på alternativa gator med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris 250 SEK/VUXNA, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Konst- och kulturhus på Djurgården

En stadsvandring där du vandrar på kunglig mark; Djurgården. Du ser bland annat Galärkyrkogården, Wicanderska villan och Cirkus. Men här finns också några fastigheter som uppfördes för den stora konst- och industriutställningen 1897. I dag är Djurgården kanske mest känd för sina många museum och sevärdheter. Här finns också många riktigt gamla ekar. De många skulpturerna och kulturhusen väntar på att få berätta sin historia för dig. Djurgårds-Kalle och Artur Hazelius och Bellman var alla förälskade i Djurgården. Med många bilder från förr. Vandringen avslutas i höjd med Skansen.

Samling: Royal Djurgården Visitor Center, Djurgårdsvägen 2.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXNA, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Riddarholmen och Gamla Stan

En stadsvandring på klassisk mark. Du besöker Riddarholmen som ursprungligen var en bergig holme vid namn Kidaskär. Här finns idag inget permanent boende. Du går från Schering Rosenhanes palats till "Birger Jarls" torn och ner på Evert Taubes terrass för att njuta utsikten över Riddarfjärden. I Gamla Stan besöker du helvetet, Slottet och Järnpojken. Köpmangatan liksom Stortorget och Skomakargatan är några av stadens äldsta områden. Mårten Trotzigs gränd är 90 centimeter på det smalaste stället idag. De 36 trappstegen visar tydligt på nivåskillnader som finns i Gamla Stan. Stadsvandringen som går bland klassiska sevärdheter och i några mindre gränder avslutas vid Järntorget. Med många bilder från förr.

Samling: Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Obs: Stadsvandringens underlag är mest kullersten och några trappsteg. Det går att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol men är lite tungt.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Lärkstaden och lyxigt leverne

En stadsvandring som börjar vid Humlegården, denna ärevördiga trädgård som anlades av Johan III för att kunna odla frukt, humle och kryddor. Sedan 1869 har Humlan varit en allmän park och ett populärt andningshål. Vandringen fortsätter till Villastaden, här är alla husen olika. Du går via Timmermansorden till Danderydsgatan och känner nästan den engelska atmosfären. Du ser den omdiskuterade Arkitekturskolan/Akademiens hus vars fastighet har fått många att vilja uttala sig. Du tar en slingring väg upp till den ståtliga Engelbrektskyrkan. Vandringen avslutas i det unika och trivsamma stadsdelen Lärkstaden. När arkitekterna hade bemästrat topografin skapades här ett mindre och intimare bostadskvarter. Med många bilder från förr.

Samling: Framför biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXNA, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Blasieholmen, Skeppsholmen och Kastellholmen

En stadsvandring på tre mindre kända holmar. Du vandrar från Berzelii park till Blasieholmstorg och beskådar de berömda bronshästarna. Hela torget bjuder på en 360 graders upplevelse av arkitekturhistoria. På Blasieholmen bor det bara 11 personer, men det finns många fler arbetsplatser. Du vandrar över till Skeppsholmen och ser bland annat många museifartyg men också en styckekran som användes för att lyfta kanoner från landbacken till de olika fartygen. Du ser en minnessten över slaget vid Svensksund 1790 samt Caisa Rultas källa. Du ser skridskopaviljongen innan stadsvandringen avslutas högst uppe på Kastellholmen. Med många bilder från förr.

Samling: Vid statyn av Jöns Jacob Berzelius i Berzelii park.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Årsta torg, Årstafrun och Årstaberg

En stadsvandring på landsbygden? Årsta var länge synonymt med frisk luft, fjärilsprydda ängar, hagar och paradisiska trädgårdar. Du vandrar från Årsta torg och Bror Marklunds intressanta skulpturer via EPA-husens loftgångar och urskog till Årstalidens dansbana. Du ser var forna torpet Sköntorp låg och lunkar fram genom gemytliga skogspartier innan du når Årsta gård. Hör berättelsen om Årstafrun och hennes äventyr. Hon skrev dagbok i Stockholm ungefär samtidigt som Jane Austen skrev hemma i England. Vid Skälderviksplan har Erik Glemme konstruerat ett alldeles underbart litet torg med närhet till gröna ängar. Stadsvandringen låter dig vandra i sagolikt vacker natur. Med många bilder från förr.

Samling: Folkets hus, Årsta torg.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Fatburen - den hemliga sjön

En stadsvandring kring sjön Fatburen, som omnämns första gången i skrift 1440 i stadens äldsta räkenskapsböcker. Sjön var då ett stort, friskt och fiskrikt vatten. Efter fisket återvände männen hem till staden innanför murarna - nuvarande Gamla Stan. På medeltiden använde stadens borgare området till bete åt sin boskap och för odling. Runt sjön uppförs manufakturer och nya yrkesgrupper hittar hit. Här hittar vi bokbindare, handelsmän och rådmän. Med järnvägen kom en ny stadsdel att växa fram. Stadsvandringen avslutas vid kyrkan Maria Magdalena. Med många bilder från förr.

Samling: Framför hotell Scandic Malmen, Götgatan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol, en cykel är lättare.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Barnängens barn och Bellman

En stadsvandring bland Södermalms fabriker och krogar. Du ser Färgargården och Barnängens textilfabriker men även Faggens krog där Bellman och många andra skålat genom tiderna. Malmgårdsvägen visar upp ett stycke fascinerande historia och du hör om människorna bakom fastigheterna. I Vita bergen verkade hjältinnor och skrivarkungar. Du ser både skulpturer och kulturhus. Hör beskrivningar om människors livsöden, hårda arbete och sjukdomar, men givetvis även glädjeämnen och en stor framtidstro. Stadsvandringen avslutas i höjd med Sofia kyrka. Med många bilder från förr.

Samling: Barnängsbryggan, mittemot "Kajsas på kajen".

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Inte så lätt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. En cykel kan ledas.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Dysterholmens dyrgripar

En stadsvandring på Kungsholmen, som länge hade lågt anseende och kallades av Strindberg i Röda Rummet för "Dysterholmen". Anledningen var alla sjuka och eländiga som höll till här då. Men Kungsholmen har också bidragit till Stockholms utveckling på flera områden, inte minst inom sjukvården. Vandringen tar oss från Serafimerlasarettet, via nedlagda glasbruk och till mekaniska verkstäder som Owens och Bolinders. På Kungsholmsklippan hittar vi Parmmätargatan och Mia Sandell samt Kungsholmskyrkan. På slänten nedanför ser du bland annat kurhuset Eira och fantastiska bostadspalats på Norrmälarstrand. Stadsvandringen avslutas vid Piperska muren. Med många bilder från förr.

Samling: Vid Stadshusets huvudentré (stora valvet) på Hantverkargatan 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Långholmen - en cellsam historia

En stadsvandring på Södermalm och Långholmen. Holmen är som hörs på namnet, en långsmal ö. I äldre tid bestod ön av magra betesmarker och kala berg. Spår av forntida boplatser har hittats från så tidigt som 900-talet. På 1800-talet hittades en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Första gången ön omtalas i historien är 1435 då medeltida dokument berättar att Sveriges riksråd höll ett möte på Långholmen. Du ser bland annat Spinnhuset, Fyrkanten och Gröna huset, men också L.O Smiths sommarvilla, Stora Henriksvik, Kronohäktet och Karlshälls gård. Hör om Långholmens historia från Engelbrekt till spinnhushjonens dagar. Stadsvandringen avslutas vid Fasta paviljongen. Med många bilder från förr.

Samling: Framför Lasse i Parken, Högalidsgatan 56.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol på alternativa vägar.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Runt rika Riddarholmen

En stadsvandring på Riddarholmen. Du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och ett gammalt riksdagshus. Du ser historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Birger Jarl lär vara oskyldig till tornet som bär hans namn. Det bör ha varit Gustav Vasa som reste tornet år 1527 av tegel från det rivna klostret Klara som en del i befästningen. På Kidskär eller Gråmunkeholmen, som namnet blev senare, betade fåren runt kyrkan och några få hus. Du vandrar i gränder och över höjder samt ner till Evert Taubes terrass. Stadsvandringen avslutas när du går genom gymnasiegränd och ser dess hus. Med många bilder från förr.

Samling: Framför statyn av Birger Jarl, på Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Obs: Stadsvandringens underlag är kullersten. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Gröna rum på Söder

En stadsvandring på Södermalm i grön miljö. Du vandrar genom flera koloniträdgårdar och anlagda parker. Hör om hur Anna Lindhagen och Anna Åbergssson introducerade koloniträdgårdarna efter tyskt koncept. Du hör också om hur potatisen räddade Södermalm. Vid bostadskvarteret "Sockerbruket" låg en av Sveriges största sockerbruk och i den gamla parkmiljön låg både friluftsteatrar och tobaksodlingar. Stadsvandringen bjuder på många trappor och avslutas vid Rackarbacken. Med många bilder från förr.

Samling: Ringvägen 16 (Zinkensdamms IP) i hörnet av Krukmakargatan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Hagaparkens ruiner och slott

Upplev England, Frankrike och Italien i Stockholm. Följ med på en 90 minuters stadsvandring i Hagaparken.


Hagaparken är kanske vår allra vackraste engelska park, men samtidigt finns här så mycket minnen från Frankrike och Italien. När Gustav III och hans resesällskap lämnade Sverige 1783 var det officiellt för en rekreations- och kulturresa. En Grand tour till bland annat Rom, Neapel och Paris. Grand tour kallades internationellt den resa som förr avslutade utbildningen för framför allt adelns ungdomar. På äldre svenska kallades detta för en bildningsresa. Grand tours förekom mellan 1500- och 1800-talet och resa pågick vanligen under flera år och kostade stora summor pengar.


Johan Tobias Sergel hade tidigare vistats i Rom under många år, och var väl insatt i italienskt kulturliv. För sina ingående kunskaper om konst och arkitektur utsågs Sergel till resans guide. De antika skulpturerna som inköptes under resan och fraktades till Sverige får man förmoda skulle ha prytt Haga slott, men kom att utgöra basen i Sveriges äldsta offentliga konstmuseum, Gustav III:s antikmuseum. Väl hemma i Stockholm igen säljer han sin gård Ekolsund utanför Enköping för Haga. Livet på Haga bör ha varit lugnande för den ofta så rastlöse kungen. Gamla Haga erbjuder en idyllisk gård och grönska mellan vikarna. Haga blir med tiden Gustavs livsverk.


Under stadsvandringen ser du bland annat slottsgrunden, Gustav III:s paviljong och ekotemplet. Vandringen avslutas vid den Turkiska kiosken och Gamla Haga. Med många bilder från förr.

Samling: Framför Koppartälten, i Hagaparken.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också några backar. Det går att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Högdalen, Snösätra och Rågsved

En stadsvandring i moderna kvarter. Med Högdalen, Rågsved och Snösätra och stadsplaner inspirerade av ABC-staden Vällingby ser vi områden som i stort sett bevarat sitt ursprungliga utseende. Du vandrar från Högdalens centrum, där du ser en del av stadsbildens karaktär innan du vandrar vidare mot kulturhuset Cyklopen och Snösätras industriområde. Här är väggarna täckta med graffitimålningar högt och lågt. Ett eldorado för den som älskar färger och vill se något nytt och spännande. Passa på att se vad som finns kvar av det gamla upplagskvarteret som snart skall förminskas och ge plats åt Rågsveds naturreservat. Du vandrar i ett stycke av denna natur innan du når Rågsveds centrum och den ikoniska centrumbilden. Här föddes den svenska punken. Stadsvandringen avslutas i Rågsved.

Samling: Efter spärrarna vid Högdalens tunnelbana.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Liljeholmen - en lysande idé

En stadsvandring på Liljeholmen - en av Stockholms första förorter. Här etablerades färgfabriker, skofabriker och kolsyrefabriker. Vid Årstadal växte en kåkstad fram - nästan helt utan sanitär infrastruktur. Många byggnader kom att rivas på 1950-talet för att ge plats åt Vin & Sprits nya kontor och lagermiljöer. Men här står fortfarande 1700-tals gården Stora Katrineberg och Brännkyrka fascinerande församlingshus från 1925. Du ser också konstverk längs vägen som te x Lena Lerviks frodiga gudinnor. Hör historien om ett industrisamhälle med kemisk-teknisk industri samt varv- och fabriksmiljöer. Här låg stadens slum, men även exklusiva sommarbostäder för de rika. Idag står här många nya höghus som istället erbjuder milsvid sjöutsikt. Med många bilder från förr. Stadsvandringen avslutas vid Liljeholmstorget.

Samling: Vid Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Kändisvandring på Norra begravningsplatsen

En stadsvandring i en fantastisk grön miljö. Du besöker storslagna gravkor och gravar efter välkända profiler. Här ligger Samuel Owen och August Blanche, men också Alfred Nobel, Lena Nyman och många många fler. Du vandrar även över Lindhagens kulle med alla mäktiga mausoleer och stora gravmonument. Stadsvandringen avslutas nära Solna kyrka. Med många bilder från förr.

Samling: Framför Solnadals värdshus, Solna kyrkväg 1 (Karolinska sjukhuset norra).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram på alternativa vägar med barnvagn, cykel- och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.Bland kvarnhjul och skorstenar

En vandring från Fåfängan till Mannagrynskvarnen, Danvikens hospital och Saltsjökvarn. Hör om mjölnarnas liv och leverne och upplev vår svenska industrihistoria. Gustav Vasa besvärades av en "mechtig stank" och flyttade de sjuka på Riddarholmen till Danviken. Du ser även Kooperativets provkök för Gomanprodukter samt fantastiska Danvikshem från 1915 med Aron Johansson som arkitekt, restes av Kreuger & Toll.

Vid Finnboda ligger tjänstemannabostäder och varvsmiljön kvar. Men här finns även ny intressant arkitektur. Kvarnholmen bjuder på en unik bebyggelse som vittnar om halvöns industriella arv. Industrin etablerade sig med beckbruk redan på 1600-talet, en superfosfatfabrik på 1700-talet och Qvarnen Tre Kronor på 1800-talet. 1922 köpte Kooperativa Förbundet upp Kvarnholmen för att producera mjöl, skorpor och pasta. KF satsade på att vara i teknikens och arkitekturens framkant och bidrog till funktionalismens genombrott i Sverige. Få platser har varit så starkt präglade av  Kooperativa Förbundets idéer och verksamheter som Kvarnholmen.

Stadsvandringen som är två timmar lång avslutas vid kvarnen Tre Kronor. Härifrån kan du ta både välja mellan SL-buss och SL-båt tillbaka till centrum.

Samling: Vid Saltsjöbanans ändhållplats/Henriksberg.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att rulla en cykel uppför ramper. Ej lämpligt för barnvagn och rullstol.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.


Gröndals gröna gärde

En stadsvandring genom gator och gränder vid Gröndals gröna gärde. Här ligger sommarnöjet Charlottendal och Gröndals båtklubb. Vi ser storbyggmästaren Olle Engkvist och 1950-talets idealstad med stjärnhus och terrasshus. Här ligger även LM-Ericssons monteringsfabrik av arkitekterna Backström & Reinius. Idag är fabriken förvandlad till en bostadsrättsförening med namnet Utkiken. Vi vandrar upp på Ormberget och ser några av de tolv hyresvillorna som restes tidigt 1900-tal. Vandringen avslutas vid herrgården Stora Fågelsången dit Carl Michael Bellman gärna letade sig.

Samling: Framför hållplatsen "Trekanten" på vattensidan.

Obs: Vandringen är 3 km och inkluderar 164 trappsteg.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.


Enskede Slakthusområde och trädgårdsstad

När skråväsendet avskaffades och full näringsfrihet infördes tappade vi kontrollen. Bristerna var många när det gäller hygien och tillsyn. Stockholms stads slakthus uppförs med stallar, kontorslokaler, kylhus, marknadshallar och ett eget vattentorn. Ett stenkast bort ligger Enskede Trädgårdsstad - den första kommunalt planerade trädgårdsstaden i Sverige. Stadsplanen ritades av Per Olof Hallman. Vi ser bland annat Enskede kyrka, Margaretaparken och Enskedehusen. Med många bilder från förr.

Samling: Slakthusplan 8a, framför Enskede-Årsta-Vantör stadsförvaltningen.

Obs: Vandringen är 4 km lång.

Pris: 250 SEK/VUXEN, 200 SEK/SENIOR. Barn gratis.


Gränder och glögg i Gamla Stan (1h30)

En stadsvandring i Gamla Stan där du upplever gränder och sevärdheter under 60 minuter. Du ser några av stadens mest charmerande gator och gränder samtidigt som du får höra var den första julmarknaden höll hus, hur det kom sig att Liljeholmens stearinljus blev så eftertraktade samt varför Jenny Nyström målade julkort som hon gjorde. Hur firade vikingarna jul och varför är halmbocken så förknippad med jul hos oss? Att gå en stadsvandring när det är mörkt ute gör att du tydligare ser detaljer som annars kanske inte upptäcks, som till exempel kakelugnar, takbjälkar och juldekorationer. Stadsvandringen går på kullerstenar i nötta gränder och under lyktornas sken.

Varm glögg och tilltugg ingår.

Samling: Framför Postmuseum, Lilla Nygatan 6.

Obs: Stadsvandringens underlag är kullersten. Men här finns också några backar.

Pris: 295 SEK/VUXEN, 300 SEK/SENIOR. Barn gratis.

Detta bör du veta

 • Stadsvandringar har ett maxantal på 20 personer. Vandringarna sker utomhus och är i regel 90 minuter långa.
 • Klicka på knappen BOKA för att komma till bokningssidan. Du betalar med kort och får din bekräftelse via mejl.
 • Du kan avboka och ändra din bokning upp till 24 timmar före. Eventuell utebliven ankomst återbetalas inte.
 • VerdeVerde arrangerar stadsvandringar året om. I alla väder.
 • Vandringarna utförs alltid, även med bara 2 deltagare.
 • Barn 0 - 15 år går med gratis.
 • Kom gärna fem minuter innan vandringens början, jag kör igång direkt på utsatt tid.