Upplevelser i naturen

Låt dig bli vägledd till gömda smultronställen och alltid med något smakfullt från landsbygden!

Vi vill förena naturupplevelse, smak och planetnytta för dig att njuta!

Du får en fördjupad naturupplevelse på stigarna bortom de välkända lederna. Våra vackra naturreservat är fantastiskt att njuta av som de är, men det finns så mycket att berätta. Berättelser om naturen och kulturen som ger dig ännu mera upplevelse.

Årstaskogen

Efter protester stoppades en planerad exploatering av skogen. I januari 2018 beslutades att Årstaskogen och Årsta holmar skulle bli naturreservat. Beslutet mötte viss kritik för att området ansågs vara för litet.


Årsta gård har funnits sedan medeltiden och var en av de största gårdarna i området under 1700-talet. Ännu äldre är kvarnbyggnaden som ses vid Årstabäcken. Den är från 1600-talet.


Läget till trots kan Årstaskogen bjuda på tystnad på flera platser längs stigarna. Håll utkik efter skyltarna “guide till tystnaden” och lyssna efter avsaknaden av ljud när du rör dig i området.


Här finns imponerande gamla och grova tallar som ståtar över lavtäckta hällmarker. Talltickorna skvallrar om att skogen inte avverkats på minst 100 år och de bastanta trädkronorna är en perfekt plats för duvhöken att bygga sina bon. Härifrån kan den kraftiga rovfågeln bege sig ut på jakt och förse sig av stadens råttor, duvor och kråkfåglar. Tidiga mornar är det värt att hålla utkik efter den bofasta bävern i strandkanten. I den östra delen av området lämnar barrträden över till en lummig ädellövskog. Det har setts hela sju olika arter fladdermöss i skogen och längs strandkanten, vilket är mer än en tredjedel av alla arter som finns i landet. Årstaviken är en stadsnära naturpärla dygnet runt.

Skogsbad i Årstaskogen - Shinrin Yoku

Bada i skogen?

Nja - inte riktigt. Men du kommer att vistas i naturen och bli uppmärksam på direkta sinnesintryck. Det är nämligen att skogsbada - en slags rengöring för själen. På den här vandringen rör vi oss mycket långsamt och fokuserar på nuet. Jag rekommenderar avstängd mobil just under själva skogsbadet, för att du inte skall bli avbruten och ofokuserad.Vi rör oss för lite och stressar för mycket. Stress genererar sjukskrivning, men en kort stund i naturen kan få ner stressnivåerna rejält. Många vittnar om att i naturen kan de koppla av, röra sig kravlöst och känna att de är del av något större.


  • Med en guide kan du släppa taget kontrollen, det upplever många som befriande.
  • Vi människor är sociala djur. Många uppskattar just att gå ut i grupp.
  • Många känner instinktivt att de mår bra i naturen.
  • Jag hjälper dig att hitta nya platser. Eller se på bekanta ställen med nya ögon.
  • Du får tips på övningar du kan göra på egen hand.

Vad: Detta skogsbad passar dig som vill uppleva skogen på ett nytt sätt. Vi promenerar i lugnt tempo på små stigar i Årstaskogen och öppnar våra sinnen till naturen omkring oss. Vandringen fortsätter via strandnära stigar och går via Dianelunds koloniområde innan vi avslutar vid Skansvarn och Gullmarsplan efter 2 till 3 timmar beroende på vädret.

Samling: Årstabergs pendelstation. Vandringen avslutas vid Skanskvarn/Gullmarsplan.

Obs: Stadsvandringens underlag börjar på asfalt och går succesivt över till skogsmiljö. Bra skor för att gå i skogen och kläder anpassade till vädret. Jag rekommenderar alltid att ta med lite extra. Eftersom vi kommer att gå långsamt och ibland stanna längre tid på samma ställe kan man känna sig kall lättare än vanligt. Ta gärna med vatten att dricka och ett sittunderlag (om du har ett). Det finns inga toaletter i skogen.

Pris: 395 för vuxna, 300 för seniorer.