VerdeVerde Travel - den gröna guiden

stockholms aktiviteter

hållbara stadsvandringar i stockholm med verdeverde travel - den gröna guiden.

Viktig information

INFORMATION OM COVID-19/ UPPDATERAD VINTERN 2021

VerdeVerde Travel följer noggrant händelseutvecklingen av Corona/Covid-19 och agerar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För mig är det viktigt att du som deltagare ska känna dig trygg med att jag gör det jag kan för att hindra smittspridning. Tillsammans hjälps vi åt att minska spridningen. Det är superviktigt att du stannar hemma om du känner symtom eller är sjuk, för att inte riskera att smitta andra.


Jag undviker folkmassor och guidar givetvis bara när vi är 100 % friska. Handsprit finns tillgänglig. vi vistas utomhus och alltid i små grupper vilket gör att vi kan hålla avstånd.

 • För att undvika smittspridning köper du smidigast din biljett i förväg via hemsidan, alternativt bokar du med ett sms och betalar på plats med kort eller swish.
 • Med nuvarande rekommendationer säljs max 7 biljetter per vandring.
 • Håll avstånd till andra stadsvandrare och håll god handhygien.
 • Stanna hemma om du känner förkylningssymptom, säg till så fort du känner dig krasslig så att platsen eventuellt kan säljas till annan deltagare. Självklart är det fri av- och ombokning under rådande omständigheter.

PRAKTISK INFORMATION OM VERDEVERDES GUIDADE TURER

 • Stadsvandringar och guidade turer har just nu ett maxantal på 7 personer plus guide.
 • Vandringarna sker utomhus och är i regel 90 - 120 minuter långa. Cykel-vandringen är tre timmar och naturvandringen är 2,5 timme.
 • För att boka, klicka på knappen överst till höger. Du betalar med kort och får din bekräftelse via mejl. Du kan även skicka ett mejl för att reservera din plats. Du kan betala på plats med kontanter, kort eller swish.
 • Du kan avboka och ändra din bokning upp till 24 timmar före. Eventuell utebliven ankomst återbetalas inte.
 • VerdeVerde arrangerar stadsvandringar och guidade turer året om och i små grupper, minimum 2 personer och max 7.
 • Vid extremväder kan vandringen komma att ställas in, även med kort varsel. Du erbjuds ett senare datum eller pengarna åter.
 • Pengarna tillbaka om du inte är nöjd.
 • Kom gärna fem minuter innan vandringens början, jag kör igång direkt på utsatt tid.

Vad är en stadsvandring?

En guidning i stadsmiljö kan kallas för stadsvandring och utföres främst till fots. En stadsvandring belyser oftast en stads historia eller kan också utgå från ett visst tema. I Sverige har stadsvandringar arrangerats i Visby åtminstone sedan 1930-talet, och i Stockholm sedan 1940-talet. I Stockholm startades de för att berätta om staden ur ett byggnadshistoriskt, arkeologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Stadsvandringar var dock, trots att de förekom, sällsynta innan 1970 då intresset för stadslandskapet steg, eventuellt som en reaktion på de omfattande rivningar av äldre bebyggelse som skedde i många av Sveriges städer under 1960-talet. Stadsvandringar i Sverige genomförs normalt av auktoriserade guider från olika turistbyråer som ägs av en kommun eller av kommunala företag.

Under 1980-talet började allt fler städer arrangera stadsvandringar och i slutet av 1990-talet tog fenomenet ny fart. Då stod främst museer och studieförbund för utbudet, vid sidan av frilansande guider. Senare har även turistbyråer arrangerat stadsvandringar. Vi har även sett att stadsvandringar har fått ett stort uppsving genom att många stadsvandringar har utgått från olika teman, som till exempel mord, spöken och kärlek.


En stadsvandring kan ses som ett forum för berättande med en stark social aspekt. Fenomenet resulterar i kunskapsförmedling, underhållning, möten mellan främlingar, utomhusvistelse samt motion. Verksamheten är inne i en utvecklingsfas där dramatisering av innehållet, nya tekniska hjälpmedel samt en förskjutning mot en mer modern historia pågår. Stadsvandringar genomförs oftast i större städer.

Varför VerdeVerde Travel?

VerdeVerde Travel erbjuder ett stort antal olika stadsvandringar och guidade turer i Stockholm. VerdeVerdes stadsvandringar sker alltid med en en Auktoriserad Stockholmsguide. Jag talar ett lättsamt språk så att alla kan hänga med. Genom att välja en organiserad stadsvandring hinner du uppleva och upptäcka mycket mer av stadens sevärdheter och dolda kulturskatter. Vi vandrar i grupper om 7 personer under rådande pandemi vilket också gör att vi kan hålla avstånd. VerdeVerde Travel erbjuder Stockholms kanske största utbud av aktiviteter till fots- och på cykel. Mitt mål är att du skall upptäcka Stockholm och kanske promenera på en gata eller en gränd du inte ens visste fanns. Min förhoppning är också att du skall lära något nytt och intressant varje tillfälle. Följ med på en upptäcktsfärd i Stockholm - i mina och dina drömmars stad. Hemester i Stockholm eller hembygdsvandringar i Stockholm. Stadsvandringar i Stockholm.


Din guide - den gröna guiden - har mer än 30 års erfarenhet av turism, har jobbat med stadsvandringar och rundresor i många länder och erbjuder sedan fyra år sina kunskaper till publiken i Stockholm. Välj en grön och hållbar Stockholms aktivitet nästa gång. Välj VerdeVerde Travel.

7 maj, 21 maj, 4 juni 17.30-19.00

Samling: Vid statyn av Jöns Jacob Berzelius i Berzelii park.

Obs: Stadsvandringen går på asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Några backar ut mot Kastellholmen. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Blasieholmen, Skeppsholmen och Kastellholmen

En stadsvandring på tre holmar. Vi vandrar från Berzelii park till Blasieholmstorget Skeppsholmen och Kastellholmen.


Hör om det forna nöjeslivet på "Nybrosquaren" och packaretorget. Se var familjen Hallwyl hyrde bostad innan de byggde eget. Vad hände 1885 när Kristina Nilsson sjöng Värmlandsvisan från balkongen på Grand Hotel?

Se platsen där Gustav III 1772 hyllades av en folkmassa som sjöng Bellmans hyllningsdikt "Gustafs skål". Vilken farmor var det som åkte skridskor på isen här? Hör om värdshuset Blås ut, där supén på sin tid bara kostade en krona och gästerna serverades en hel karaff med renat. Idag är värdshuset dessvärre bostad. Vi avslutar stadsvandringen på skärgårdsön Kastellholmen. Med många bilder från förr.

12 JUNI kl 14.00 - 15.30.

Samling: Barnängsbryggan, mittemot "Kajsas på kajen".

Obs: Stadsvandringen på asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Ganska många trappor och några backar. Inte så lätt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. En cykel kan ledas.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Barnängens barn och baracker

En stadsvandring på Södermalms bland fabriker och krogar. Du ser Färgargården och Barnängens textilfabriker men även Faggens krog där Bellman och många skålat genom tiderna. Malmgårdsvägen berättar sin egen fascinerande historia och du får höra om några av människorna som där bodde. I Vita bergen verkade socialarbetaren Elsa Borg och pastor Ernst Klefbeck. Du ser vackra miljöer och hör om människors livsöden, hårda arbete och sjukdomar, men givetvis även glädjeämnen och en stor framtidstro. Vi avslutar stadsvandringen i höjd med Sofiakyrkan. Med många bilder från förr.

18 maj, 1 juni kl 10.30 - 12.30

Samling: Royal Djurgården Visitor Center, Djurgårdsvägen 2.

Obs: Stadsvandring på Djurgården sker på asfalt, grusvägar och stigar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Bredablick och Sirishov

Följ med in genom den blå porten där vi idag slipper betala grindslant. Här ute på Djurgården arrangerar vi Stockholmsutställningarna 1897 och 1930. Hör om Reinholds Ångbageri och besöken vid sagogrottorna och hissfärden ner till gruvstaden! Mest spännande var säkert att gå på den lilla bron som ledde ut till den medeltida staden, uppbyggd på Kärlekens udde. Visste du att slottet Sirishov här på bilden fick sitt namn efter en hund?

Men kanske är det ändå Rosendals slott som är den största behållningen idag? På baksidan av slottet står den så kallade porfyrvasen, en gigantisk dekorativ vas som hämtat sin inspiration från gravfynden i Herculaneum. Den nyinvigda bron i Folke Bernadottes namn leder oss via en konstinstallation till Gärdet och Sjöhistoriska museet. Vid Diplomatstaden njuter du utsikten till utsiktstornet Bredablick och det underliga slottet Sirishov. Vi avslutar stadsvandringen vid Djurgårdsbron. Med många bilder från förr.

9 maj, 17 maj, 31 maj kl 13.30 - 15.30

Samling: På Mannagrynstorget, 2, Nacka (Buss 55 stannar strax intill).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att rulla en cykel uppför ramper. Ej lämpligt för barnvagn och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Bland kvarnhjul och skorstenar

En stadsvandring på Kvarnholmen/Nacka. Hör om livet som mjölnarnas levde och upplev vår svenska industrihistoria. Gustav Vasa sade sig bli besvärad av en "mäktig stank" och flyttade de sjuka från Riddarholmen till Danviken. Äldreboendet Danvikshem från 1915 restes av Kreuger & Toll.


Finnboda är synonymt för tjänstemannabostäder och gammal varvsmiljö.

1922 köpte Kooperativa Förbundet upp Kvarnholmens Tre Kronor för att producera mjöl, skorpor och pasta. Få platser har varit så starkt präglade av Kooperativa Förbundets idéer och verksamheter som Kvarnholmen. Vi avslutar stadsvandringen vid Havrekvarnen och Munspelet. Härifrån kan du ta både välja mellan SL-buss och SL-båt tillbaka till centrum.

3 juni, 17 juni kl 14.00 - 17.00

Samling: Vid Royal Djurgården / Visitor Center, Djurgårdsvägen 2.

Obs: Cykel-promenadens underlag är asfalt och grus, mestadels på jämn terräng. Få uppförsbackar.

Cykel ingår inte så du behöver ta med dig din egen, alternativt hyra på Strandvägen, kajplats 25 eller vid Sjöcafeet/Royal Djurgården/Visitor Center.

Pris: 395 / VUXNA, 350/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Cykel-vandring i Ekoparken

En cykel-vandring i Ekoparken / Kungliga Nationalstadsparken. Under cyklingen får du uppleva Djurgårdens varierande och vackra parklandskap.


Vi cyklar på asfalt och grus i den grönskande omgivningen samt långa sträckor utmed vattnet. Vi passerar många spännande byggnader och miljöer och vid några av dem stannar vi och pratar. Ungefär halvvägs når vi Blockhusudden och gör en liten paus. Jag har med mig sittunderlag och snacks (frukt, dryck och kaffebröd). Max 10 deltagare.


Vi stannar bland annat vid Wicanderska villan, Skånska gruvan, Sirishov, Rosendals slott, Kungseken, Blockhusudden, Isbladskärret, Djurkyrkogården, Djurgårdsbrunn, Kaknäs och Borgen.

31 maj, 14 juni kl 18.00 - 19.30.

Samling: Framför Helenas blommor, Gullmarsplan 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är mestadels asfalt och grus.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Dis, rök och vita kors

En stadsvandring från Årsta till Hammarbyhöjden. På den här vandringen behöver du inte välja mellan pest eller kolera. Du får både och. År 1710 kom pesten via havet. det berättas att den kom med en skuta från Pernau på den krigsdrabbade baltiska kusten. De månader som följde blev fruktansvärda. Hela hösten var Stockholm insvept i en tjock dimma. Det var vindstilla, inget regn föll, luften fylldes av stanken från de öppna massgravarna och kyrkklockorna ringde regelbundet.


Du vandrar in på kolerakyrkogården, du ser det sista Galgberget och hör om varför det spökar i Skanskvarn. Kort och gott - en ruskig vandring.

14 maj, 28 maj, 11 juni kl 17.30 - 19.00

Samling: Framför Stadshuset huvudentré på Hantverkargatan 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Dysterholmens dyrgripar

En stadsvandring på Östra Kungsholmen, en stadsdel som länge hade lågt anseende och av Strindberg i Röda Rummet kallades för Dysterholmen. Anledningen lär ha varit alla sjuka och eländiga som höll till här på den tiden. Men Kungsholmen har också bidragit till Stockholms utveckling på flera områden, inte minst inom sjukvården. Vandringen tar oss från Serafimerlasarettet, via nedlagda glasbruk och till mekaniska verkstäder. På Kungsholmsklippan hittar vi Parmmätargatan och Maria Sandel samt Kungsholmskyrkan. På slänten nedanför ser du bland annat kurhuset Eira och garvare Lundin och Westins kvarter med fantastiska bostadspalats på Norrmälarstrand. Vi avslutar stadsvandringen vid Piperska muren. Med många bilder från förr.

XXX kl 14.00 - 15.30

Samling: Framför Postmuseum, Lilla Nygatan 6.

Obs: Underlaget är kullersten.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Dörrar, dekorationer i Gamla Stan - Stockholms vackraste dörrar

En spännande stadsvandring bland Stockholms stoltaste dörrar och portaler. Upplev denna unika kulturskatt som inte förstörts av krig eller bränder. Vi tittar på vackra palats, försöker tyda inskriptioner och bibelord, och vi blir överraskade av groteska figurer, änglahuvuden och jättelika leenden. Vandringen avslutas med ett besök i Domkyrkan eller Storkyrkan. Med många bilder från förr.

8 maj, 22 maj, 5 juni, 19 juni kl 14.00 - 15.30

Samling: Slakthusplan 8a, framför Enskede-Årsta-Vantör stadsförvaltning.

Obs: Vandringen är 4 km lång, underlaget är både asfalt och grus och mestadels i jämn terräng. Få backar. Det går bra att ta med en barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Enskede slakthus- och trädgårdsstad

En stadsvandring från Enskede slakthusområde och planerna för en ny stadsdel där äldre arkitektur skall samsas med helt ny. Tunnelbanan vid Slakthuset invigs 2030 och några år senare skall hela stadsdelen stå klar. När skråväsendet avskaffades och full näringsfrihet infördes tappade vi kontrollen. Bristerna var många när det gäller hygien och tillsyn. Stockholms stads slakthus uppförs med stallar, kontorslokaler, kylhus, marknadshallar och ett eget vattentorn. Ett stenkast bort ligger Enskede Trädgårdsstad - den första kommunalt planerade trädgårdsstaden i Sverige. Stadsplanen ritades av Per Olof Hallman. Vi ser bland annat Enskede kyrka, Margaretaparken och Enskedehusen. Med många bilder från förr.

11 maj, 25 maj, 8 juni kl 18.00 - 19.30

Samling: Framför hotell Scandic Malmen, Götgatan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol, en cykel är lättare.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Fatburen - den hemliga sjön (1793-1794)

"Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar" - så skriver författaren Niklas Natt & Dag i romanen 1793. På den här vandringen försöker vi förstå

hur sjön kom till och hur den såg ut när den var fiskrik. Runt sjön uppförs manufakturer och nya yrkesgrupper hittar hit. Här hittar vi bokbindare, handelsmän och rådmän. Med järnvägen kom en ny stadsdel att växa fram. Stadsvandringen avslutas vid kyrkan Maria Magdalena. Med många bilder från förr.

10 maj, 24 maj, 7 juni) kl 18.00 - 19.30

Samling: Ropstens tunnelbana, utgång Jägmästargatan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol, en cykel är lättare.

Pris 300/VUXNA, 250/SENIORER. MEDFÖLJANDE BARN GRATIS.

Folkhemmet, Gasklockan & Hjorthagen

En stadsvandring som tar dig genom förvandlingen av Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden. Här låg tidigare en kunglig jaktmark, som blev gasverk och nu sker förvandlingen igen - till en ny stadsdel med sex tusen nya bostäder.


Hör om Djurgårdens tidiga historia, Folkhemmet, Bobergs gasklockor och hur staden arbetar idag för att skapa en grön stadsdel med låg miljöpåverkan. Gasverket med sin unika industrimiljö fylls nu med utbud av kultur och service för att bli en central del i utvecklingen av stadsdelen.


Hjorthagen tillhör Östermalms stadsdelsområde och hade år 2017 omkring 8 000 invånare. Stadsdelen gränsar till stadsdelarna Ladugårdsgärdet och Norra Djurgården. Bostadsområdet som kallas Norra Djurgårdsstaden ligger huvudsakligen inom gränserna för stadsdelen Hjorthagen. På grund av nybyggnation i framför allt Norra Djurgårdsstaden beräknas stadsdelen Hjorthagen ha över 17 000 invånare år 2027


Bland stadsdelens byggnader utmärker sig den nuvarande skolan, byggd 1925, som är uppförd i nationalromantisk stil efter ritningar av arkitekten Georg A Nilsson. Hjorthagens kyrka istället är ett exempel på jugendstil. Ferdinand Boberg har satt sin prägel på Hjorthagen genom att ha anlitats som arkitekt för både Värtagasverket samt Värtaverket med understationer.

Givetvis är det gasklockorna vi kommer bäst ihåg.

22 maj, 5 juni, 19 juni kl 10.30 - 12.00

Samling: Vid hållplatsen "Trekanten" på samma sida av vägen som Färgfabriken.

Obs: Vandringen är 3 km och inkluderar 164 trappsteg.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Gröndals gröna gärde

En stadsvandring över Stora Gröndals gärde och Charlottendal. Hör hur storbyggmästaren Olle Engkvist skapade det nya Gröndal med stjärnhus och terrasshus. När fabrikerna lämnade kvarteret byggdes stadsdelen om för att passa den moderna människan. På Ormberget ligger tolv av de ursprungliga hundra hyresvillorna kvar. Vi avslutar vandringen vid herrgården Stora Fågelsången dit Carl Michael Bellman gärna letade sig.

15 maj, 12 juni kl 17.30 - 19.00

Samling: Ringvägen 16 (Zinkensdamms IP) i hörnet av Krukmakargatan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Gröna rum på Söder

En stadsvandring på Södermalm. Du vandrar genom flera koloniträdgårdar och anlagda parker. Hör om hur Anna Lindhagen och Anna Åbergsson introducerade koloniträdgårdarna efter tyskt koncept. Du hör också om hur potatisen räddade Södermalm. I den gamla parkmiljön låg både friluftsteatrar och tobaksodlingar. Vi avslutar vandringen vid Zinkensdamm. Med många bilder från förr.

Från 13 november, varje lördag och söndag kl 16.00 - 17.15

Samling: Lilla Nygatan 6, framför Postmuseum.

Obs: Stadsvandringens underlag är mestadels kullerstenar. Men här finns också trappor och några backar. Svårt att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 295/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Gränder och glögg i Gamla Stan

Under 60 minuter upplever du gator och gränder och ser stadsdelens mest charmerande hus. Se platsen för den första julmarknaden och hör om Liljeholmens stearinljus. Varför målade Jenny Nyström julkort som hon gjorde och hur firade vikingarna jul? Att gå en stadsvandring när det är mörkt ute gör att du tydligare ser detaljer som annars kanske inte upptäcks, som till exempel kakelugnar, takbjälkar och juldekorationer. Stadsvandringen som går på kullerstenar i nötta gränder och under lyktornas sken. Vi avslutar vandringen med en mugg varm glögg och lätt tilltugg.

15 maj, 12 juni kl 10.30 - 12.00

Samling: Ringvägen 4 (tunnelbana Zinkensdamm).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Tungt att ta sig fram med barnvagn och rullstol. En cykel att leda går bättre.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Hornsgatans hus- och höjder

Levnadsvillkoren var hårda i Stockholm innan vi 1861 fick rinnande vatten. På grund av ett trångt boende, många sjukdomar och ett förorenat vatten dog många barn under sina första levnadsår. Hör om arbetarnas historia och deras tuffa levnadsvillkor samtidigt som staden utvecklas. Upplev ett smått unikt kulturhistoriskt landskap med härlig arkitektonisk skönhet. Kvarteret ovanför Hornsgatan erbjuder det där lilla extra. Med många bilder från förr.

16 maj, 13 juni kl 10.30 - 12.00.

Samling: Framför Koppartälten, i Hagaparken.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också några backar. Det går att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Hagaparkens ruiner och slott

Hagaparken är kanske vår allra vackraste engelska park, och samtidigt finns här mycket som påminner oss om Frankrike och Italien. När Gustav III och hans resesällskap lämnade Sverige 1783 var det officiellt för en rekreations- och kulturresa (även om den verkliga anledningen var att knyta krigsallianser). En så kallad "Grand tour" som bland annat gick till städerna Rom, Neapel och Paris. Johan Tobias Sergel som tidigare hade studerat i Rom förr, följde med som resans guide. Med hjälp av Sergels kunnande kunde det svenska hovet göra intressanta inköp av bland annat antika skulpturer. Väl hemma i Stockholm igen säljer Gustav III sin gård utanför Enköping och planerar för ett liv på Haga. Livet på Haga bör ha varit lugnande för den ofta så rastlöse kungen.

Under vandringen ser vi bland annat slottsruinen, Gustav III:s paviljong och Ekotemplet. Vi avslutar vandringen vid den Turkiska kiosken och Gamla Haga. Har vi tur kanske vi möter kronprinsessan Viktoria och Estelle? Med många bilder från förr.

Högdalen, Snösätra och Rågsved

En stadsvandring från Högdalen till Rågsved. Här hade Stockholm storslagna stadsplaner inspirerade av ABC-städerna. Vi vandrar från Högdalens centrum, där du ser en del av stadsbildens karaktär innan vi når det spännande kulturhuset Cyklopen. En stund senare når vi öppna landskap och skog samt koloniområden. Sen kommer Snösätras industriområde. Här är väggarna täckta med graffitimålningar högt och lågt. Södra Snösätra är dessvärre rivet och borta, men det finns fortfarande spännande graffitikonst att beundra.


Bara på begäran

Samling: Valfri plats i Högdalen eller Rågsved.

Obs: Stadsvandringens underlag är nästan asfalt. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 3000 kronor per grupp.

29 april, 13 maj, 27 maj, 10 juni kl 10.30 - 12.30.

Samling: Folkets hus, Årsta torg.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

I Årstafruns fotspår

En stadsvandring i gröna Årsta. Stadsdelen var länge synonymt med frisk luft, fjärilsprydda ängar, hagar och paradisiska trädgårdar. Du vandrar från Årsta torg och Bror Marklunds intressanta skulpturer via EPA-husen och loftgångar till platsen för det forna torpet Sköntorp. Det var vid Årsta gård som Årstafrun skrev sina berömda dagböcker, idag väl förvarade på Nordiska museet. Hör berättelsen om hennes spännande liv och det stora slåtterölet vid Storängsparken. Vandringen som låter dig vandra i sagolikt vacker natur avslutar vi vid Skälderviksplan. Med många bilder från förr.

7 maj, 4 juni, 18 juni kl 14.00 - 15.30

Samling: Rådhusets (Tingsrätten) huvudentré på Scheelegatan 7.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, trampade jordstigar och grus. Trappor och backar.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Kungsholmen, Karlberg och kanalen

Följ med på en vandring på Kungsholmen. Många fabriker, verkstäder och industrier i Stockholm byggdes längs stränder och nära vattnet. Här låg bland annat Bolinders, Levins Strå- och Filthattsfabrik samt Wiklunds Velocipeder.

Fram till 1880-talet var det i princip förbjudet att vara arbetslös eller bostadslös i Sverige. En person som saknade bostad eller arbete kallas för lösdrivare och kunde bli satt på spinnhus, rasphus eller arbetsinrättning.

Grubbens var Stockholms stads norra frivilliga arbets- och försörjningsinrättning under 1800-talet. Den öppnades 1860 på Kungsholmen. Den kom i folkmun att kallas Grubbens, efter de tidigare ägarna till marken, Hans Vilhelm Grubb och senare kommerserådet Michael Grubb. Vandringen går längs Barnhusviken och i gränder till Ahlströmmergatan och den mosaiska begravningsplatsen innan vi åter når vattnet och Karlbergskanalen. Vi följer stranden och når fram till Lilla Hornsberg, ett av Bellman populärt tillhåll. Vi avslutar vandringen med en promenad genom Karlbergs slottspark.

9 maj, 23 maj, 6 juni, 20 juni kl 10.30 - 12.00

Samling: Royal Djurgården Visitor Center, Djurgårdsvägen 2.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Konst- och kulturhus på Djurgården

En stadsvandring i smalare gränder och till vackrare hus. Vi vandrar från hunden Sickis och Nordiska museet till Galärkyrkogårdens rofylldhet. Stig in till Wicanderska villans trädgård och fascineras lite senare av biologiska museets karaktär som en mix av en utställnings-paviljong och norsk stavkyrka.

Hör om kärlekssagan mellan Ninni och Johan och två konkurrerande nöjesfält vid Gröna Lund. Vi avslutar vandringen med en promenad bland de röda små husen på Långa och Breda gatan samt med ett besök vid Djurgårdsvarvet. Med många bilder från förr.

22 april, 6 maj, 20 maj, 3 juni kl 10.30 - 12.30

Samling: Framför Solnadals värdshus, Solna kyrkväg 1 (Karolinska sjukhuset norra).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram på alternativa vägar med barnvagn, cykel- och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Kändisvandring på Norra begravningsplatsen

En stadsvandring på Norra begravningsplatsen. Vandringen börjar med en promenad genom Solnas kyrkogårdsmiljö fram till den vackra gamla kyrkan och några kända Stockholmskaraktärer. På Norra begravningsplatsen ser vi gravar som August Strindberg, Arvid Nordquist och Albert Lindhagen. Vi besöker monumentala mausoleum för Bernadotte, Bocander och Paul Urban Bergström. Vi ser konstverk av Eldh och Milles samt gör ett gästspel på den judiska begravningsplatsen. Besöket erbjuder storslagen och varierad naturupplevelse. Bland kvinnorna hittar vi Ingrid Bergman, Lena Nyman och Lovisa Bellman.

18 april, 2 maj, 16 maj, 13 juni kl 13.30 - 15.00

Samling: Götgatan 3/Mariagränd.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går att ta sig fram på alternativa gator med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Katarinaberget, kapsyler och kolera

En stadsvandring på Södermalm och Katarinaberget. Du vandrar bland dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Ovanför Slussen låg nöjesetablissemang som Stockholm vapen och Södra teatern. Här samsades Roddarmadamer, häxor och positivhalerskor. Hör om bödeln Mäster Mikael och kapsylfabriken. Vi avslutar vandringen vid Katarina kyrka. Kyrkan och de omgivande miljöerna berättar sin egen historia. 'Med många bilder från förr.

Liljeholmen - en lysande idé

En stadsvandring på Liljeholmen - en av Stockholms första förorter. Här etablerades färgfabriker, skofabriker och kolsyrefabriker. Vid Årstadal växte en kåkstad fram - nästan helt utan sanitär infrastruktur. Många byggnader revs på 1950-talet för att ge plats åt Vin & Sprits nya kontor och lagermiljöer. Men här står fortfarande 1700-tals gården Stora Katrineberg och Brännkyrkas fascinerande församlingshus. Du ser också konstverk längs vägen som te x Lena Lerviks frodiga gudinnor. Hör historien om ett industrisamhälle med kemisk-teknisk industri samt varv- och fabriksmiljöer. Här låg stadens slum, men även exklusiva sommarbostäder för de rika. Idag står här många nya höghus som istället erbjuder milsvid sjöutsikt. Stadsvandringen avslutar vi vid Sjövikskajen. Med många bilder från förr.


Bara på förfrågan

Samling: Vid Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 SEK/VUXEN, 250 SEK/SENIOR. Barn gratis.

14 maj, 28 maj, 11 juni kl 10.30 - 12.00

Samling: Framför Lasse i Parken, Högalidsgatan 56.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol på alternativa vägar.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Långholmen - en cellsam historia

En stadsvandring på Långholmen, en långsmal ö som i äldre tider bestod av magra betesmarker och kala berg. På 1800-talet hittades en silverskatt med tyska mynt men redan 1435 omtalas ön i medeltida dokument. Här får du se Gröna huset, brännvinkungens sal, Stora Henriksvik samt Kronohäktet. Thomas Qvarsebo har skapat JAS-minnet samt ytterligare några konstverk som du får se. Hör om Långholmens cellsamma historia från spinnhushjonens dagar. Med många bilder från förr.

24 april, 5 maj, 2 juni, 16 juni kl 18.00 - 19.30

Samling: Framför biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 / VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Lärkstaden och lyxigt leverne

En stadsvandring på Östermalm. Från Zita bio vandrar vi in i gröna Humlegården, en storslagen trädgård med lång historia. Villastaden var ett privat nytt initiativ, en protest mot stenstaden byggt för en högre social ställning. Här är alla husen olika. Hör även om "tisdagar med tolfterna" nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm. Via Danderydsgatan och den engelska atmosfären når vi den livligt debatterade Arkitekturskolans byggnad och Lärkstaden. En intressant stadsdel som bemästrade topografin och här skapade ett intimt bostadskvarter. Vi avslutar stadsvandringen vid Engelbrektskyrkan - här får du en magnifik utsikt. Med många bilder från förr.

Medeltid, mjöd och mer

Bara på begäran

Samling: Valfri plats i Gamla Stan.

Obs: Stadsvandringens underlag är nästan uteslutande kullersten. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 3000 kronor per grupp.

En stadsvandring i det medeltida Stockholm och Gamla Stan. Du vandrar i kvarter från stadens grundläggande fram till Gustav Vasas regering och reglering. Du går längs krokiga gator och rejäla murverk. Vilket arbete utförde vi i våra hamnbodar, verkstäder och brygghus under Medeltiden? Du passerar kyrkor och kapell där röken en gång hängde söt och tung i luften. Du hör om yrken som Klensmeder, Pungmakare och Överskärare. Stadsvandringen tar dig via minnenas gillestugor, rättegångsrum och fram till kåken. Du "tittar" in i det dagliga livet i den medeltida staden och försöker förstå hur medeltidsmänniskan levde. Vi avslutar stadsvandringen med en mugg mjöd och lättare tilltugg.


Bara på begäran

Samling: Valfri plats i Gamla Stan.

Obs: Stadsvandringens underlag är nästan uteslutande kullersten. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 3000 kronor per grupp.

Murarnas mästare

Stadsvandringen är en hyllning till arkitekten Ragnar Östberg och hans livsverk; Stockholms Stadshus. Efter hela 12 år av byggande och hamrande genomfördes invigningsfesten 1923. Gustav V, Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam höll flera invigningstal. Varför ser Stadshuset ut som en borg med kraftfulla torn och varför används flera olika byggnadsstilar? Hör om Ragnar Östbergs uppväxt och liv. Vad var hans drömmar och önskemål i livet? Du går runt Stadshusets alla yttre fasader samt ser trädgården. Med många bilder från förr. Obs vi går inte in i Stadshuset.


Bara på begäran

Samling: Framför huvudentrén till Stadshuset, på Hantverkargatan 1.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, granit och lite kullersten. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 SEK/VUXEN, 250 SEK /SENIOR. Barn gratis.

21 april, 5 maj, 19 maj, 2 juni kl 13.00 - 15.30.

Samling: Framför Årsta Folkets hus/Bio på Årsta tog.

Obs: Vandringens underlag är asfalt och stigar i naturen. Det är inte långa sträckor, men mycket knotor och rötter.

Pris: 395 / VUXNA, 350/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Naturvandring i Årsta med skogsbad

Vi vandrar tillsammans från Årsta torg mot Årstaskogen via koloniplättar och utsikt över Årstaviken. Och sen - bada i skogen?

Nja - inte riktigt. Men du kommer att vistas i naturen och bli uppmärksam på direkta sinnesintryck. Det är nämligen att skogsbada - en slags rengöring för själen. På den här vandringen rör vi oss mycket långsamt och fokuserar på nuet. Jag rekommenderar avstängd mobil just under själva skogsbadet, för att du inte skall bli avbruten och ofokuserad.

Vi rör oss för lite och stressar för mycket. Stress genererar sjukskrivning, men en kort stund i naturen kan få ner stressnivåerna rejält. Många vittnar om att i naturen kan de koppla av, röra sig kravlöst och känna att de är del av något större.


Unna dig själv lyxen att få ta det lugnt för en gångs skull. Du får lära dig att fokusera på dina känslor och sinnesupplevelser och bara vara. Det är synnerligen en ovanlig upplevelse.

Med en guide kan du släppa taget kontrollen, det upplever många som befriande.

Vi människor är sociala djur. Många uppskattar just att gå ut i grupp.

Många känner instinktivt att de mår bra i naturen.

Jag hjälper dig att hitta nya platser, eller se på bekanta ställen med nya ögon.

Du får tips på övningar du kan göra på egen hand.

30 april, 14 maj, 28 maj, 11 juni kl 14.00 - 15.30

Samling: Ringvägen 4, bakom Thaikiosken (tunnelbana Zinkensdamm).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Renat och Reimersholme

En stadsvandring på Södermalm med Reimersholme. Vandringen går från Skinnarviksringens intressanta fastigheter via Stockholms första BRF; Marmorn. På Kristinehovs malmgård berättas historien om människor och öden från 1600-talet. Med Högalidskyrkan lyckades Ivar Tengbom skapa sitt första mästerverk. På Räkningsholmen byggde Anders Reimer sin malmgård. Stadsvandringen tar dig runt ön för olika konstinstallationer och historiska byggnader. Hör berättelsen om Brännvinskungen L.O Smiths fascinerande liv och Karlsson - han med klistret. Med många bilder från förr.

Runt rika Riddarholmen

En stadsvandring på Riddarholmen. Du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och ett gammalt riksdagshus. Du ser historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Birger Jarl lär vara oskyldig till tornet som bär hans namn. Det bör ha varit Gustav Vasa som reste tornet år 1527 av tegel från det rivna klostret Klara som en del i befästningen. På Kidskär eller Gråmunkeholmen, som namnet blev senare, betade fåren runt kyrkan och några få hus. Du vandrar i gränder och över höjder samt ner till Evert Taubes terrass. Stadsvandringen avslutas när du går genom gymnasiegränd och ser dess hus. Med många bilder från förr.


Bara på förfrågan

Samling: Framför statyn av Birger Jarl, på Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Obs: Stadsvandringens underlag är kullersten. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300 SEK/VUXEN, 250 SEK/SENIOR. Barn gratis.

Riddarholmen och Gamla Stan

En stadsvandring på klassisk mark. Du besöker Riddarholmen som ursprungligen var en bergig holme vid namn Kidaskär. Här finns idag inget permanent boende. Du går från Schering Rosenhanes palats till "Birger Jarls" torn och ner på Evert Taubes terrass för att njuta utsikten över Riddarfjärden. I Gamla Stan besöker du helvetet, Slottet och Järnpojken. Köpmangatan liksom Stortorget och Skomakargatan är några av stadens äldsta områden. Mårten Trotzigs gränd är 90 centimeter på det smalaste stället idag. De 36 trappstegen visar tydligt på nivåskillnader som finns i Gamla Stan. Stadsvandringen som går bland klassiska sevärdheter och i några mindre gränder avslutas vid Järntorget. Med många bilder från förr.


Bara på förfrågan

Samling: Birger Jarls torg, Riddarholmen.

Obs: Stadsvandringens underlag är mest kullersten och några trappsteg. Det går att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol men är lite tungt.

Pris: 300 SEK/VUXEN, 250 SEK/SENIOR. Barn gratis

3 maj, 31 maj, 14 juni kl 18.00 - 19.30.

Samling: Framför Helenas blommor på Gullmarsplan 1 (utomhus).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt och betong. Men även några branta nedförsbackar. Det går bra att ta med sig barnvagn och cykel samt rullstol.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Sjöstaden - en Stockholmssaga

En stadsvandring i Hammarby Sjöstad. Vi vandrar från Gullmarsplan via Skansbacken och Sundsta till det nutida Sjöstadskvarteret. Stadsdelen imponerar, den lockar och irriterar, glänser och vågar ta plats. Guiden berättar om drömlika storplaner samt stadsdelens historia och utveckling. Sjöstaden blev en provkarta på milleniumskiftets arkitektoniska trender: balkonger, bryggor, öppna terrasser som om Svenska Hammarby sjö nu var en vik av Medelhavet. Du går in bland huskropparna och ner till kajen. Du promenerar längs Sjöstadskajen och tittar på arkitektur och design. Stadsvandringen avslutas i höjd med Lumabryggan. Med många bilder från förr.

8 maj, 5 juni, 19 juni kl 17.00 - 18.30.

Samling: Vid Skogskyrkogårdens blomsteraffär på Sockenvägen, vid trappan efter utgången från tunnelbanan.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Men här finns också trappor och några backar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Skogskyrkogården - ett världsarv

Skogskyrkogården har fyllt 100 år, men känns ändå förvånansvärt modern. På den här stadsvandringen får du höra om arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras mästerverk i detta unika landskapsrum. Du får förstås se landskapsarkitekturen som gjort Skogskyrkogården något unikt där en sällsam skönhet blandas upp med vacker natur och ikoniska byggnadsverk. Skogskyrkogården anlades på en rullstensås och här genomförs mer än 2 000 begravningar varje år. Skogskyrkogården upptogs på Unescos världsarvslista 1994. Låt dig fascineras av de höga furorna och det vackra ljuset som tränger in mellan träden. Från Skogskapellets sagoaktiga och hemlighetsfulla atmosfär till uppståndelsekapellets grekiska kolonner. Med många bilder från förr.25 april, 9 maj, 23 maj, 6 juni kl 13.30 - 15.00

Samling: Dalagatan 46. (Men vi träffas på kortsidan av Vasaparken mitt över för Astrid Lindgrens museum).

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt. Men här finns också trappor och några backar.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Vyer och valv i Vasastan

Där Vasaparken ligger idag, låg under 1700-talet en stor malmgård som ägdes av Peter Jonas Bergius. När den Bergianska trädgården flyttade 1885 påbörjades anläggningsarbetena för Vasaparken och år 1900 var östra delen i det närmaste färdigställd. De flesta lövträden i parken är från tiden då parken anlades, av de ursprungliga barrträden finns ingenting kvar idag.

Atlasområdet är kvarteret där Atlas verkstäder (Atlas Copco) låg till 1927, idag trivsamma bostadskvarter. Rörstrand ett par gator längre bort är ett märke med anor från 1726 och räknas som Europas näst äldsta porslinsvarumärke. Tillverkningen skedde ursprungligen på Rörstrands slott i Vasastan i Stockholm.

24 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni kl 18.30 - 20.00

Samling: Vintervikens Festvåning/restaurang (stor tegelbyggnad), Vinterviksvägen 60. Obs ⚠ Vägmarkering och skyltar saknas.

Obs: Stadsvandringens underlag är mestadels grus. Trappor upp till utsiktshöjden. Det går bra att ta sig fram med barnvagn och cykel.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Vandring vid Vinterviken

"Stadsvandring" från Svavelsyrafabriken, Skulpturens Hus och idag Festvåning och Restaurang. – 1998-2008 ”Skulpturens Hus” via spränggropar, en stenskulptur och ett fantastiskt naturområde.


Efter sprängolyckan vid Heleneborg 1864, där Alfred Nobel miste sin bror, flyttade verksamheten till mer skyddad plats vid Vinterviken. Dock följde även här förödande sprängolyckor med stort antal omkomna. Vi besöker ett par av dessa spränggropar och vi ser Stina Ekkmans "skulptur" Bergskatedralen, en rest av det tomrum som skapas när något saknas.


Den explosiva verksamheten flyttade från Vinterviken till Gyttorp redan 1920, kvar blev lagerhållning och distribution. Vintervikens vidare öde blev att här utvinna uran samtidigt som stora delar av området blev skrotupplag. Mycket mineraler har förankrats i miljön. Ett omfattande arbete med sanering är nu över. Buskar och lökväxter är planterade och både Vinterviken och Mörtviken bjuder in till trivsamma promenader och sköna stunder.


Stefan berättar om Alfred Nobels liv, hans ständiga huvudvärk, uppfinningarna, resorna, kärleken och livet. Alfred Nobel byggde upp ett enormt imperium och stora ekonomiska tillgångar med sin dynamit. Hör en fd arbetare som berättar om jobbet att kontrollera ventilluckorna på salpetersyrafabriken. "Man höll en trasselsudd för näsa och mun" för att undvika att den gula rågasen trängde ner i lungorna".

Vid sin död var Alfred Noel engagerad i 93 fabriker i 20 länder. Framgångarna byggde hans förmögenhet och lade grunden för Nobels testamente.


Med utsikt över det blå vattnet vid Mörtviken gör vi ett kort skogsbad (avslappningsövning under träden).

Ta gärna med ett sittunderlag och något att dricka.

Från 31 mars varannan onsdag kl 18.00 - 19.30

Samling: Framför entrén till Berwaldhallen.

Obs: Stadsvandringens underlag är asfalt, grusvägar och jordtrampade stigar. Det går bra att ta med sig barnvagn, cykel och rullstol.

Pris: 300/VUXNA, 250/SENIORER, GRATIS FÖR MEDFÖLJANDE BARN.

Östermalm - en fin historia

En stadsvandring och en historisk resa genom Ladugårdsgärdet fram till Östermalm. Området är sedan länge förknippat med flärd och lyx och dyra kvadratmeterpriser. Så har det inte alltid varit, guiden berättar mer om den storslagna utvecklingen. Du går från Fredrikshov via Oxenstiernska malmgården och till Strandvägen. Stadsvandringen avslutas i höjd med Hovstallet och Kronobageriet. Med många bilder från förr.

Vill du vandra bland vackra vyer, grön skön natur eller nörda in dig i detaljer?

vacker utsikt

 • Hornsgatans hus och höjder
 • Blasieholmen, Skeppsholmen och Kastellholmen
 • Katarinaberget, kapsyler och kolera

grön skön natur

 • I Årstafruns fotspår
 • Hagaparkens ruiner och slott
 • Långholmen -en cellsam historia

intressanta detaljer

 • Lärkstaden och lyxigt leverne

"Min förhoppning är att du lär något nytt varje gång, och att du får gå på en gata du inte sett förut".

Följ med på en cykel-, mat- eller stadsvandring i Stockholm med auktoriserad guide. Finns det någon sevärdhet i Stockholm du har missat? VerdeVerde erbjuder 30+ olika arrangemang, i olika stadsdelar och med olika teman. Jag blandar Stockholmshistoria, grön natur och kuriosa med Feelgood, humor och storytelling. Min förhoppning är att du lär dig något nytt varje gång och att du får gå på en gata du inte sett förut. Jag letar ständigt nya vägar för att ge dig maximal aha-upplevelse. Jag visar fotografier och bilder från förr som hjälper dig att se vad som har förändrats. Jag vågar lovar att det finns något för alla, vare sig du är nyfiken på din stad, kommer för ett kortare besök, eller vill se något igen. VerdeVerde vandrar året om, med små grupper och alltid med auktoriserad Stockholmsguider.